Broj 284
Početna > Lepi i zdravi > Sunce i po koja suza

Leto i oči

Sunce i po koja suza

Da biste oči zaštitili od štetnog uticaja UV zračenja, naočare za sunce trebalo bi da u potpunosti blokiraju UV zračenje i apsorbuju većinu „plave svetlosti“

Iako sunce i leto blagotvorno deluje na većinu populacije, unosi radost i čini ljude živahnijim, ipak treba biti na oprezu i sačuvati čulo vida od štetnog sunčevog zračenja. Pre svega, oči treba zaštititi od letnjih infekcija, alergija i UV zračenja, kaže doktor Mirko R. Jankov, specijalista očne hirurgije iz Laser fokus centra za mikrohirurgiju oka.
- Produženo izlaganje UV zracima može da ošteti oko, dovede do katarakte, degeneracije žute mrlje, pterigijuma (zadebljanja vežnjače) i fotokeratitisa (zapaljenja rožnjače) što može da uzrokuje kratkotrajni gubitak vida - objašnjava dr Jankov.  

Vrste UV zraka
UVC zraci imaju najveću energiju od svih UV zraka. Mogu da štete očima i koži. Priroda se pobrinula za ravnotežu, pa bi ozonski omotač trebalo da blokira skoro sve UVC zrake. Međutim, na pojedinim mestima je ozonski omotač oštećen, pa UVC zraci pristižu do zemlje izazivajući ozbiljne zdravstvene probleme.
UVB zraci su delimično blokirani ozonskim omotačem. U manjim dozama UVB radijacija stimuliše produkciju melanina ( pigmenta u koži),što je glavni razlog da koža posle sunčanja dobija poželjnu preplanulu boju. U većim dozama UVB zraci izazivaju opekotine na koži, a to povećava rizik za nastanak karcinoma kože.
UVA zraci prolaze kroz rožnjaču i dolaze do sočiva i mrežnjače u oku. Prekomerno izlaganje ovim zracima povezano je sa pojavom katarakte i degeneracije žute mrlje.

Na udaru plave svetlosti
Nova istraživanja pokazuju da sunčevo vidljivo zračenje visoke energije („plava svetlost“ oštećuje žutu mrlju na dugi rok. Na takvu vrstu zračenja su naročito osetljive osobe sa niskim nivoom vitamina C i drugih antioksidanata  u krvi. Najbolji način da zaštitite oči od štetnog UV i „plavog " zračenja je nošenje kvalitetnih naočara za sunce dok ste napolju. Potražite one koje blokiraju sve UV zrake i apsorbuju većinu "plavog zračenja“.Vaš optičar će vam pomoći u izboru. UV zaštita ne zavisi od boje i zatamnjenosti stakala. Svetlo braon staklo može da omogući istu UV zaštitu kao i ono tamno sive boje. Međutim, za zaštitu od „plavog zračenja“ boja igra ulogu. Stakla koja blokiraju ovo zračenje su bronzane, bakarne ili smeđe boje. Uz naočare, nošenje šešira sa širokim obodom, može da smanji količinu UV zraka koja dolazi do oka i do 50 odsto.

Alergijski konjunktivitis
Leti često probleme stvara alergijski konjunktivitis. Konjunktiva je tanka opna slična sluzokoži nosa, pa isti alergeni koji pogađaju sinuse ili sluznicu nosa i pluća mogu da izazovu i alergijski konjunktivitis. Najčešće ih provociraju poleni trave, drveća i korova, a izazivaju svrab, crvenilo, otok i suze. Razlikuje se više vrsta alergijskih konjunktivitisa, najčešći su sezonski i hronični, traju tokom čitave godine.
- Sezonski se obično javlja uvek u isto doba godine. U proleće kod onih koji su alergični na polen drveća, u leto kod onih kojima smeta polen trave, u jesen osetljivim na polen korova, dok je zima uglavnom miran period. Hronični konjunktivitis traje cele godine, s povremenim pogoršanjima. Najčešće ga izazivaju kućna prašina i grinje, perje, dlake kućnih ljubimaca, bubašvabe i buđ - kaže dr Jankov.

Šta treba znati
* Nemaju sve naočare za sunce filter koji blokira sve UV zrake
* Mnogi optičari imaju instrument koji može da izmeri količinu vidljive i UV svetlosti koju date naočare blokiraju
* Ne zaboravite da nosite naočare za sunce i kad ste u hladu
* Zgrade, putevi i druge površine takođe reflektuju UV zrake
* Iako nosite kontaktna sočiva koja blokiraju UV zrake potrebne su vam naočare za sunce koje štite delikatna tkiva oko rožnjače

 

Dragana Rodić