Broj 284
Početna > Lepi i zdravi > S kucom na letovanju

Kućni ljubimci

S kucom na letovanju

Za vreme godišnjih odmora, vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju se s dilemom da li životinju da povedu sa sobom ili da je ostave na čuvanju. Iako ga je emotivno teže prihvatiti, razdvajanje je u većini slučajeva jeftinija opcija za gazde

Ako se odlučite na putovanje zajedno s kućnim ljubimcem, najjednostavnije i najjeftinije je da to bude u sopstvenoj režiji - automobilom, ali se prethodno raspitajte da li na željenoj destinaciji postoji hotel ili privatni smeštaj koji dopušta da kućni ljubimci borave u sobi.

U putničkoj kabini
Male životinje, do osam kilograma, koje staju u torbu ili transporter, mogu se prevoziti u putničkoj kabini aviona, dok se veće životinje smeštaju u prtljažnik. Vozom se mali psi prevoze besplatno, a veliki po polovini cene vozne karte, s tim što vlasnik mora imati kabinu za isključivu upotrebu.

Mesec dana ranije

Putovanje u zemlje Evropske unije (sa izuzetkom Irske, Velike Britanije i Švedske) i Hrvatsku mora se planirati najmanje mesec dana ranije da bi se uradila laboratorijska analiza za titra antitela, koja se upisuje u pasoš.
Psa ili mačku možete ostaviti i u nekom od pansiona za pse, u kojima se dnevni smeštaj, s hranom i dva izvođenja na dan, plaća sedam do osam evra.

Od Zlatibora do Krita

Najkrupniji korak za kućne ljubimce učinio je Zlatibor, gde nekoliko hotela i mnogi domaćini privatnog smeštaja primaju pse pod svoj krov. Neki hoteli imaju sobe sa specijalnim antibakterijskim podom i s posebnim ulazom u koje mogu da se smeste vlasnici sa svojim ljubimcima. Pse primaju i mnogobrojni domaćini koji ljubimcu nude na raspolaganju i veliko dvorište.
Takođe, u mnogim turističkim agencijama napominje se i koji apartmani u Grčkoj primaju pse. Ti apartmani su u prizemlju i najčešće imaju dvorište. U većini slučajeva vlasnici apartmana ne naplaćuju posebno smeštaj psima.

Snalažljive mace
U slučaju da odlučite da macu ostavite kod kuće, evo nekoliko korisnih saveta. Ukoliko vaša mačka deo dana provodi napolju, pravo rešenje je da na pogodnom mestu ugradite posebna vratanca za njen ulazak. Kad je mački dostupno ulaženje u stan, brigu možete prepustiti nekom od komšija ili prijatelja, kome ćete dati ključ da joj jednom dnevno ostavlja hranu. Moguće rešenje je i da mačka koja izlazi ostane stalno napolju dok ste odsutni, a sama će se snaći da ulovi nešto za jelo.
Za mačku koja nikad ne izlazi iz stana ili kuće postoji nekoliko rešenja: može da ostane u stanu, ali da se neko, dok ste na letovanju, doseli kod vas da je čuva ili da svakodnevno dolazi i ostavlja joj hranu i vodu, kao i da počisti kutiju sa posipom. Mačku možete i preneti kod nekog od rodbine ili prijatelja, dati u boravište za mačke ili je povesti dete sa sobom na letovanje.

Šta je potrebno za put
- Laboratorijska analiza titra antitela i izdavanje sertifikata za pasoš (zemlje EU i Hrvatska) 12.000 dinara
- Transporter - torba za male životinje 1.050-2.100 dinara

Prevoz avionom
- Do osam kilograma (u putničkoj kabini) - 3-6 evra po kilogramu
- Preko osam kilograma (u prtljažniku) - 45-155 evra

Prevoz vozom
- Uz iznajmljenu kabinu, za pse do 30 cm visine se ne plaća karta, za veće se plaća polovina redovne cene

Za ostanak kod kuće

- Smeštaj u pansionu, u odvojenom boksu 5-10 evra
- Čuvanje u pansionu, u kućnim uslovima 1.500 dinara

Žaklina Milenković