Broj 284
Početna > Lepi i zdravi > Neprijatelj celulita

Smokva

Neprijatelj celulita

Šaka svežih plodova smokve dnevno pomoći će vam da se lakše izborite sa estetskim problemom kao što je pomorandžina kora

Ljubitelji sočnih plodova smokve vrlo dobro znaju koliko upravo to voće prija organizmu. Osim što popravlja raspoloženje, tera nesanicu i miluje nerve, smokva je u pravom smislu te reči energetska injekcija. Kada se nađe na svakodnevnom meniju, pozitivno utiče na koncentraciju i pamćenje. Uz zrele ili suve plodove lakše je boriti se sa stalnim stresom, brigama i obavezama. Smokva je savršena preventiva za čitav niz oboljenja, jer jača odbrambene snage organizma. Zbog svojih antioksidativnih moći spada u voćke koje prkose tumorima i različitim oblicima kancera. Odličan je afrodizijak, podstiče libido i rešava problem erektilne disfunkcije, a dobar je saveznik i u borbi protiv neplodnosti. Stručnjaci je preporučuju u ishrani ljudi koji pate od povišenog nivoa triglicerida i lošeg holesterola u krvi. Oni koji redovno jedu bar šaku sočnih plodova dnevno nemaju višak kilograma i vidljiv celulit i tvrde da im je koža jedra i zategnuta u svako doba godine zahvaljujući upravo toj voćki.

Voćka za dobar stas

Sočni plodovi smokve su odličan izvor vlakana, održavaju osećaj sitosti, a zbog malo kalorija u svom sastavu preporučljivi su na svakodnevnom jelovniku onih koji žele da koriguju svoju kilažu i oslobode se masnih naslaga.

Čistač krvnih sudova
Pored toga što će vam liniju dovesti u red, smokve će vam rešiti problem s povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi. Prema rečima stručnjaka, bilo da su u sušenom ili svežem obliku, smokve su savršeni čistači krvnih sudova i odličan stimulans za kardiovaskularni sistem.

Uklanja bradavice

Mleko od još nepotpuno zrelog ploda smokve pokazalo se kao odlično sredstvo za uklanjanje bradavica, žuljeva i kurjih očiju. Isto tako, veoma je delotvorno u situacijama kada nagazite ježa, pa vam se bodlja zabode duboko u petu ili stopalo. Dovoljno je da više puta nakapate mleko smokve na to mesto i za vrlo kratko vreme isprovocirate da bodlja ili trn sami izađu. Sok od smokve ima antiseptičko, fungicidno i dezinfekciono dejstvo i koristi se u vidu premaza ili obloga.

Sirup za jačanje organizma
Litar domaćeg crnog vina skuvati s kilogramom šećera i 25 listova smokve. Sirup sipati u tamnu flašu i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Piti po jednu kašiku na dan.

Blagotvorna dejstva

Glava - poboljšava koncentraciju i pamćenje, jača nervni sistem, popravlja raspoloženje, nadoknađuje izgubljenu energiju, pomaže kod nesanice.

Pluća - pomaže kod prehlade, bronhitisa, upale pluća, stimuliše respiratorni sistem.

Stomak - pospešuje rad creva, otklanja stomačne grčeve, rešava probleme sa gastritisom i nadutošću, preventiva protiv bolesti organa za varenje.

Ekstremiteti - ublažava bolove u mišićima, blagotvorno deluje na uganuća i istegnuća.

Koža - uklanja bradavice, žuljeve, kurje oči, rešava probleme dermatitisa.

D. Rodić