Broj 284
Početna > Lepi i zdravi > Kocka, ali u sreću

Letnje avanture

Kocka, ali u sreću

Stalno se priča o muškim letnjim avanturama, o tome kako varaju svoje devojke. A šta je sa ženama? Jesu li one zaista toliko odane koliko govore da jesu? Daleko od toga! Naime, prema rezultatima jedne studije sprovedene u 48 različitih zemalja, žene polako stižu jači pol...

Niko tačno ne može da kaže koliko preljubnika ima na svetu, ali prema nekim procenama i anketama, neverno je oko 25 muškaraca i 12 odsto žena. Što je par duže u braku, to je veća verovatnoća da je makar jedan od partnera „malo skrenuo s puta".

„Uteha" na drugoj strani
- U prevaru vodi nezadovoljstvo vezom, uglavnom usled loše komunikacije. Nezadovoljstvo se nagomila i na kraju dolazi do toga da se „uteha" pronađe na drugoj strani. Ili kada jednom od partnera nije dovoljno stalo do veze. Motivi su nam donekle slični, muškarci i žene imaju iste emocije i tu nema neke opšte podele. Kod muškaraca su, međutim, prisutnije šeme za jednu noć bez emotivne veze, a žene kada dođu do te tačke, znači da postoji nagomilano nezadovoljstvo vezom u kojoj se trenutno nalaze - kaže Jelena Orlandić, psiholog i savetnik OLI integrativne psihodinamske psihoterapije i savetovanja.

Varljiva srca
Prema njenom mišljenju, muškarci se rukovode požudom i željom za novim seksualnim iskustvima, a žene nezadovoljstvom u braku. Iako te razlike i danas postoje, psiholozi tvrde da su sve manje očigledne zato što se žene, vaspitavane u duhu ravnopravnosti polova, slobodno upuštaju u seksualne avanture, a muškarci umesto seksa sve više žele ljubav.

Želja za prevarom
Jedna od većih razlika između muških i ženskih neverstava jesu godine kada dolazi do želje za prevarom partnera. Muškarci uglavnom varaju u dvadesetim. S obzirom na to da kasnije sazrevaju od žena, jedino im je važan što veći broj devojaka koje će zavesti i kojima će se sutra pohvaliti drugarima. Nažalost, to se ponavlja i u četrdesetim kada kosa polako počinje da im sedi, a oni žele sebi da dokažu da mogu da zadovolje ne samo svoju već i druge žene.

Neverne tridesete
Dokazano je da je većina žena koja je bar jednom u životu bila neverna to uradila u svojim tridesetim. Žena u ovim godinama, uglavnom ostvarena kao supruga i majka, oseća neverovatnu potrebu za seksom. Osim toga, želi da dokaže sebi da je i dalje lepa iako njeno telo ne izgleda kao pre deset godina. Zato joj neretko partner s kojim živi nije dovoljan.

Znakovi prevare
Prvi znak je iznenadna, neobjašnjiva promena u ponašanju, poput nepotrebne kupovine mobilnog telefona ili modernije odeće. Suprug koji vara naglo prestaje da pokazuje interesovanje za seks ili, naprotiv, postaje nezasit ljubavnik. Ma koliko čudno zvučalo, neke muškarce toliko uzbuđuje prevara da se to uzbuđenje prenosi i u bračnu postelju.

Karmin na košulji
Otkrivanje neverstva se pak nije promenilo. Za preljubu se, kao i pre nekoliko decenija, saznaje pomoću hotelskog računa u džepu sakoa, poznanika, polnih bolesti ili, već otrcanog, karmina na košulji...

Dobro razmislite
Ipak, neki smatraju da je ženska prevara pogubnija po vezu ili brak, s obzirom na to da su žene emotivnije i da se često zaljube u svoje ljubavnike. S druge strane, upravo te jake emocije ih sprečavaju, bar još uvek većinu njih, da svog dugogodišnjeg partnera stave ispred kratkotrajnog zadovoljstva. Obrni-okreni, u suštini smo isti, imamo iste želje, potrebe, hirove. Ipak, pre nego što se upustite u avanturu za koju nikako ne možete znati šta nosi sa sobom, dobro razmislite o posledicama. Zapitajte se da li zaista želite da povredite partnera i srušite ono što ste zajedno gradili godinama.

Brojke i slova
Seksolozi s višedecenijskim iskustvom tvrde da je preljuba češća u prvih sedam godina braka.
- 100 odsto preljubnika kaže da je želelo strastveni seks.
- 21 odsto žena sumnja u svog partnera, a 11 odsto muškaraca veruje da su bili prevareni.
- 33 odsto žena priznaje prevaru, kažu da su želele da dobiju potvrdu da su i dalje privlačne.
- 40 odsto preljubnica priznaje da su samo želele da probaju nešto novo u seksu.

Žaklina Milenković