Broj 283
Početna > Lepi i zdravi > Zavodljivi ukus letnjih vina

Enologija

Zavodljivi ukus letnjih vina

Ovaj magični napitak ćutljivog čini brbljivim, kukavicu hrabrim, rezervisanog otvorenim, to je lek koji naše srce čini ushićenim, koji oblikuje naš moral. Ova bordo ili ćilibara boje tečnost u sebi krije celu jednu filozofiju

Prvi čas u okviru svake škole vina uvek je posvećen slaganju hrane i ovog božanskog pića. Francuzi su ovo slaganje nazvali „mariage" (marijaž) - venčanje, jer bi to trebalo da bude savršeni par i kruna ljubavi u gastronomskom uživanju.

Iz istog podneblja
Prema savetima somelijera, jedno od osnovnih pravila jeste da se slažu hrana i vino iz istog podneblja, kao i pravilo da uz bogatija jela treba služiti jača, puna, kompleksnija vina. Uz laganu letnju hranu preporučuju se lagana, osvežavajuća, mirisna vina a onima koji roštiljaju u prirodi predlažu se mirišljava, roze, cvetna i voćna vina.

Slatko sa slatkim
Enolozi savetuju da sledimo nekoliko osnovnih principa slaganja vina i hrane:
- Slatko sa slatkim - deserti i druga slatka hrana obično se dobro slažu sa slatkim i poluslatkim osvežavajućim slatkim vinima. Sirevi i voće takođe bi trebalo da budu „u paru" sa slađim vinima.
Preporučuje se ipak, da sami probate, izaberete sopstvene favorite.

Merlo ili kaberne?
Jedno od pravila je jako vino i jaka hrana. Na primer, lep sočan stek najbolje bi se slagao s jakim crvenim vinom. To bi mogao da bude kaberne sovinjon, merlo, kaberne frank, sirah ili neko drugo vino po vašem izboru.
Crveno vino s mesom, belo vino s ribom, ovo pravilo je bazirano na činjenici da meso ima jači ukus, a većina riba, ćuretina i piletina imaju slabije definisane ukuse. Crvena vina su jača, a bela delikatnija.

Salate i oštra vina
Hrana koja sadrži kiseline, voli oštrija vina. Masnija riba voli suvo oštro vino kako bi elegantno preseklo masnu hranu ili riblje ulje. Vino s više kiselina takođe se dobro slaže sa slanom hranom. Supe, salate i povrće mogu biti izazov. Većina salata sa sirćetnim prelivom ima u sebi više kiselosti, pa traže vina koja su takođe s većim sadržajem kiselina. Vina s povišenim nivoom kiselina su pino gri, pino blan, šardone, sovinjon blan. To su vina koja ne vole tanine i snažne boje.

Piće koje gasi vatru
Začinjena hrana voli malo slatkaste svežine. Indijska, azijska, meksička hrana perfektno se slažu s vinima koja su malo slađa. Ta vina će ugasiti vatru u vašim ustima. Vina s više alkohola se ne slažu sa ljutom hranom.

Hlađenje vina
Bela vina - ohlađena u frižideru trebalo bi izvaditi pola sata pre serviranja, kompleksnija bela vina čuvana u podrumu na 14 stepeni odmah se mogu servirati.
Suva bela vina se služe na temperaturi od 10 do 12 stepeni.
Slađa desertna vina – od 7 do 10 stepeni.
Staro crveno vino - od 18 do 21 stepeni.
Velika, taninska crvena vina (sirah, merlo, kaberne sovinjon, nebiolo, zinfandel) – 18 do 21 stepeni.
    
Čokolada i porto     
Proces slaganja vina i hrane je traganje za savršenim parom koji će zadovoljiti vaš ukus. Evo nekoliko specifičnih slaganja vina i hrane:
Pica - tradicionalna peperoni pica voli dobar sanđoveze. Kjanti takođe voli picu. To je preporuka i za špagete.
Belo meso, beli sosevi, riba i limun/buter sosevi - šardone, sovinjon blan, pino griđo.
Ćuretina - šardone, sovinjon blan, burgundac.

Žaklina Milenković