Broj 283
Početna > Lepi i zdravi > Probiotik u putnoj torbi

Sprečite letnje stomačne tegobe

Probiotik u putnoj torbi

Da ne biste imali neprijatnih iznenađenja, posebno ako odlazite u neke egzotične krajeve, stručnjaci savetuju probiotike, nekoliko dana pre odlaska na odmor

Kada se tokom putovanja suoče sa mučnim stomačnim tegobama, mnogi na letovanje stižu prilično iscrpljeni i malaksali. Ima i onih koji se zbog loših higijenskih uslova negde daleko od kuće pate sa stalnim dijarejama pa im se odmor pretvori u noćnu moru. Zdrava crevna flora je od presudnog značaja ne samo u tretmanu stomačnih problema već i u sprečavanju brojnih oboljenja, kaže profesor doktor Miodrag Kostić, zamenik direktora Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije.   
- Crevna flora je ukupan svet mikroorganizama u našem digestivnom traktu i danas se smatra funkcionalnim organom. Ukupna masa bakterija, gljivica i virusa u našem telu iznosi čak jedan kilogram. Još jasnije će biti ako kažemo da u organizmu ima deset puta više bakterijskih ćelija od ljudskih. Milijarde mikroorganizama žive na 400 kvadratnih metara površine naših creva. Sastav mikroflore creva je varijabilan od čoveka do čoveka i zavisi od više faktora - objašnjava dr Kostić.  

Korisni mikroorganizmi

Stručnjaci ističu da su probiotski preparati postali nezamenljivi u tretmanu velikog broja zdravstvenih tegoba. Pokazano je da probiotske kulture blagotvorno deluju na crevnu floru.
- Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se daju u dovoljnim količinama, mogu da imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina. Razlikuju se po sastavu, koncentraciji, efikasnosti i bezbednosti. Ključne i proverene indikacije za davanje probiotika su akutni virusni gastroenteritis, putnička dijareja, sve ono što spada pod pojam letnjih proliva, prevencija i terapija antibiotskog proliva, nervozno debelo crevo, paučitis. Često me pacijenti pitaju da li pored lekova još nešto treba da ponesu na odmor. Da ne bi imali neprijatna iznenađenja, posebno ako odlaze u neke egzotične krajeve, savetujem im probiotike, nekoliko dana pre odlaska na odmor, tokom boravka na letovanju, pa čak i po povratku kući - kaže dr Kostić.

Pravi izbor u terapiji i preventivi

Dok se probiotska kultura Lactobacillus plantarum (Lp299v) pokazala kao odlično rešenje za većinu stomačnih tegoba, jer smanjuje nadutost, eliminiše gasove, otklanja bol u stomaku i reguliše dinamiku pražnjenja creva, gljivica bulardi je idealan izbor kod tretiranja svih vrsta dijareje.
- Interesantno je da među probiotskim kulturama, od kojih su skoro sve bakterije, posebno mesto zauzima bulardi, gljivica sa izuzetno jakim probiotskim dejstvom. Koristi se više od 80 godina kao rešenje za sve tipove dijareje i po broju prepisanih kutija je ubedljivo na prvom mestu u razvijenim evropskim zemljama. Zbog brojnih kliničkih studija i iskustava pacijenata koja potvrđuju njegovu efikasnost, Evropsko društvo pedijatara, gastroenterologa, hepatologa i nutricionista preporučuje bulardi kao prvi izbor u terapiji i prevenciji dijareje - naglašava dr Kostić.

Gde pomažu probiotici
- akutni virusni gastroenteritis
- putnička dijareja
- prevencija i terapija antibiotskog proliva
- nervozno debelo crevo
- paučitis

Dragana Rodić