Broj 283
Početna > Lepi i zdravi > Daleko od mame i tate

Letovanje s bakom i dekom

Daleko od mame i tate

Postepeno i povremeno odvajanje od roditelja važan je deo odrastanja, a leto je idealan period da svoje mališane pošaljete s bakom i dekom negde na more, planinu ili jezero

Prema rečima psihologa, odvajanje deteta od roditelja na više dana najbolje je onda kada ono napuni četiri-pet godina. Naravno, sve zavisi od individualnih karakteristika mališana, njegove zrelosti, okolnosti u kojima će biti odvojen od roditelja, s kim će biti i slično... I mlađe dete može da letuje s bakom i dekom, jer će se upravo s njima osećati kao da je s roditeljima, tvrde stručnjaci.

Prvo odvajanje
- Velikom, letnjem raspustu raduju se kako mlađi tako i stariji đaci, što je istovremeno dokaz koliko su se svi tokom školske godine umorili. Prvo letovanje bez roditelja je na neki način ispit samostalnosti mališana, bez obzira na to da li se radi o detetu predškolskog ili ranog školskog uzrasta, pa je postepeno i povremeno odvajanje od tate i mame važan deo odrastanja. Boravak negde daleko od kuće, za svako dete može biti priličan šok. Zato, da bi što lakše podneli odvajanje od svojih mezimaca, roditeljima savetujemo da počnu s pripremama nekoliko nedelja pred polazak na put. To podrazumeva svakodnevnu komunikaciju s mališanom i priču o avanturi koja ga čeka negde daleko od kuće - objašnjava učiteljica Maja Nikolić.

Čućemo se svaki dan
Pedagozi ističu da dete ne treba pošto-poto slati negde ako ono to ne želi. U situacijama konstantnog odbijanja mališana da se odvoji od mame i tate, potrebno je zauzeti stroži stav. Dete mora da kaže zbog čega neće da se upusti u novu avanturu, a onda ga hrabriti i reći mu koliko ga dobar provod čeka, negde na plaži ili planini. Da se mališan ni u jednom trenutku ne bi osetio odbačenim, treba mu objasniti da ćete se svakodnevno čuti sa njim i odgovoriti na svako njegovo pitanje i nedoumicu. Usled promene uslova i okoline može doći do situacije da dete počne da odbija hranu ili da ima problem sa odlaskom na počinak. Ukoliko nakon par dana mališan počne intenzivno da negoduje, ne dopada mu se nova sredina, ne slaže se s drugom decom iz grupe ili osobom koja se brine o njemu, razgovarajte sa starateljem o uzrocima takvog ponašanja i pokušajte zajednički da pronađete rešenje. Kad god vam bude teško, setite se da deca uživaju na letovanju i da je njima često mnogo lakše bez vas nego vama bez njih.

Napravite pravi izbor
Pored toga što ćete razgovarati sa svojim juniorom, psiholozi savetuju da porazgovarate i s njegovim eventualnim starateljem na putovanju. Bilo da se radi o nekom bliskom članu familije ili o vaspitačici, skrenite im pažnju o detetovim navikama i pravilima koje važe u kući a koja imaju veze sa spavanjem i obitavanjem. Mališani nekada imaju averziju prema pojedinim ljudima koji su svakodnevno u njihovom okruženju. Stručnjaci ističu da poveravanje deteta nekoj osobi koju mališan ne voli nije dobar izbor, pogotovo ako se radi o prvom odvajanju, jer može doneti više štete nego koristi. Ako odlučite da svoje naslednike pošaljete na letovanje s bakom i dekom, pripremite torbu društvenih igara, bojica, slikovnica i drugih knjiga za određeni uzrast. Tako ćete im obezbediti različite mogućnosti zabave, a baku i deku nećete opteretiti obavezom da im traže društvo za igru. Deca vole da budu i s mlađima, pa nemojte odbiti ako vam se brat ili sestra ponude da sa svojom porodicom na more povedu i vaše dete.

Dragana Rodić