Broj 282
Početna > Putovanja > Mesta za letnji provod

Jezera Srbije

Mesta za letnji provod

Pored kupanja i sunčanja, naša jezera pružaju i niz drugih sadržaja, kao što su razni sportovi na vodi, a zbog veoma povoljne klime predstavljaju i poznata lečilišta

Ukoliko se odlučite da letovanje na moru ove godine zamenite odmorom na nekom od naših jezera, nećete pogrešiti. Pored raznovrsne letnje ponude, povoljnih cena, jezera nude i bogat noćni provod.

Vlasinsko jezero
Na jugoistoku Srbije, na 1200 metara nadmorske visine, u očuvanoj prirodi, nalazi se Vlasinsko jezero gde dolaze uglavnom oni koji žele oazu mira i tišine. Smeštaj se može naći u privatnim kućama i kampovima.
Okruženo je planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a posebna atrakcija ovog jezera su plutajuća ostrvca od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Turisti koji dođu na Vlasinsko jezero mogu se baviti plivanjem, vožnjom čamcima, pa i jedriličarenjem kad vetar to dozvoli. Ipak, ribolov je jedan od najatraktivnijih sportova pošto je Vlasinsko jezero veoma bogato grgečom, klenom, somovima, šaranima, belim amurima i pastrmkom. Zbog veoma povoljne klime, Vlasinsko jezero je i lečilište. Boravak tamo posebno pogoduje anemičnim osobama, a na ovom jezeru se postiže osetno poboljšanje krvne slike. Čak je urađeno ispitivanje kojim je utvrđeno da se ljudima koji su boravili ovde više od deset dana povećao broj crvenih krvnih zrnaca i hemoglobin.

Srebrno jezero
Svima kojima je odlazak na letovanje skupa avantura, idealna rezervna varijanta može da bude Srebrno jezero, koje godinama važi za najprivlačnije turističko mesto Braničevskog okruga, u kojem dnevno boravi i po 5.000 gostiju. Udaljeno oko 110 kilometara od Beograda, jezero mami lepim plažama s restoranima i kafeima, akvaparkom, sportskim terenima i zabavnim parkovima za najmlađe.
Ovaj dunavski rukavac nudi čistu vodu, ali i uređene plaže, homoljske specijalitete i bogat sportski i zabavni program. Osim plaže na samom jezeru, osveženje se nudi i u akvaparku, koje je prošle godine otvorio „Silver Lake". Tu su i teniski i tereni za male sportove, a u ponudi su jedrenje, skijanje i vožnja kajakom. Ko želi da ovde ostane više dana, smeštaj može da potraži u hotelima po cenama od 1.500 do 8.000 dinara. U privatnim vilama pansion je od 1.200 dinara. Najjeftiniji je boravak u kamp-naselju, u kome se mesto za kamp-kućicu naplaćuje 300, a za šator 200 dinara.
Domaćini za posetioce organizuju i posete termalnoj banji Ždrelo, antičkom lokalitetu Viminacijumu i manastiru Tumane. Ljubitelje krstarenja brod „Silver Star" vodi do Ramske i Golubačke tvrđave, do Đerdapske klisure i Lepenskog vira. Ne treba propustiti ni obilazak manastira Nimnik iz 14. veka.

Žaklina Milenković