Broj 282
Početna > Lepi i zdravi > Igrom do zdravih stopala

Ravni tabani kod dece

Igrom do zdravih stopala

Leto je idealno godišnje doba za prevenciju i lečenje ravnih stopala kod mališana

Ravni tabani su česta pojava kod dece. Podrazumeva spuštanje luka stopala, pri čemu se cela ili skoro cela njegova površina oslanja o podlogu. Na pojavu ovog deformiteta utiče pre svega nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, neadekvatna obuća, kaže Milan Ilić, fizioterapeut iz ordinacije Master fizikal.

Bolje sprečiti nego lečiti
- Ako se na vreme povede računa o stopalima dece, može se sprečiti bol u nogama i kičmi, pa i potpuna neaktivnost mališana. Kako deca u prvim godinama svog života na stopalima imaju blagi sloj sala, roditeljima je teško da vizuelno odrede imaju li njihovi mezimci problem spuštenih tabana. Luk stopala se razvija najkasnije do šeste godine života, kao proces koji podrazumeva normalan razvoj kostiju, mišića, tetiva i ligamenata. Već od detetove treće godine života roditelj može primetiti problem - objašnjava naš sagovornik.

Znaci upozorenja
Kada dete hoda trapavo, oslanjajući se na unutrašnje ivice stopala, ne može dugo da hoda i brzo se zamara, a njegovo mokro stopalo ostavlja pun otisak na suvoj površini, velika je verovatnoća da ima problem spuštenih tabana. Ukoliko se do šeste godine ne formira luk na stopalu, onda se već može govoriti o telesnoj mani, odnosno problemu ravnih stopala, koji treba rešavati, naglašavaju stručnjaci.
- Kako raste, dete dobija na težini i time se vrši sve veći pritisak na stopala. Ravni tabani nastaju tako što oslabe mišići stopala i potkolenice, a poveća se telesna težina, što utiče na spuštanje svoda. Zbog toga je potrebno ojačavati ove mišiće koji oblikuju svodove stopala. Leto je idealan period za vežbu, jer upravo tada mališani mogu bosi da hodaju po neravnim, iritirajućim podlogama (šljunak, pesak, trava). Naravno, treba voditi računa o bezbednosti i čistoći. U slučaju dijagnostikovanja ravnih stopala, primenjuju se specijalizovane vežbe, kao i nošenje ortopedskih uložaka koji imaju funkciju podupiranja svodova stopala - ističe Ilić.

Pratite detetov ritam
Iz prevelike želje da njihov naslednik prohoda do svog prvog rođendana, roditelji često nesvesno opterete njegova stopala, koja u tom trenutku još uvek nisu dovoljno jaka da podnesu takvu vrstu napora.
- Važno je da mame i tate budu vrlo pažljivi tokom odrastanja svog deteta. Nagli rast i razvoj njihovih kostiju mišići ne mogu uvek da isprate. Zato se dete ne sme forsirati na zadatak kome još nije doraslo - savetuje naš sagovornik.

Blagotvorne vežbe
- Hod na prstima, petama i spoljašnjoj ivici stopala.
- Hvatanje manjih predmeta različitih oblika nožnim prstima (kamenčići, klikeri).
- Vežbe za ravnotežu uz nadzor roditelja - hod po užetu, gredi, stajanje na lopti.
- Kotrljanje valjkastih predmeta stopalima (plastična flaša, oklagija).

 

Marija Jegdić