Broj 282
Početna > Putovanja > Aktivan odmor

SPORT NA LETOVANJU

Aktivan odmor

Ako volite rekreaciju na plaži, ne morate da brinete, riznica raznovrsnih vratolomija na Crnogorskom primorju čeka na vas, a upoznavanje s manje poznatim sportovima je pravi doživljaj na moru

Jedan od atraktivnijih ekstremnih sportova je bandži džamping. Ukoliko volite nove izazove, skakaonicu visoku 40 metara možete pronaći u Budvi na Slovenskoj plaži. Za one hrabrije, koji imaju želju da vide Budvansku rivijeru iz ptičje perspektive, idealan je paraglajding. Najpoznatije mesto za paraglajding na Jadranu su Brajići, na 760 metara nadmorske visine iznad Budvanskog zaliva. Nestvarna panorama, blage vazdušne struje i profesionalna ekipa paraglajdera prirediće vam nezaboravno iskustvo. Još jedan od zanimljivijih adrenalinskih sportova je skijanje na vodi. Mirno i toplo Jadransko more je izuzetno povoljno za ovaj sport. Možete se voziti brzim gliserom ili isprobati skijanje na žičari na Bečićkoj plaži, što je više namenjeno onima koji preferiraju kontrolisanu dozu adrenalina.

Profesionalno ronjenje
Ako ipak više volite da uživate u mirnijoj rekreaciji, tu su pedaline i sandoline, zahvaljujući kojim možete otkriti čari skrivenih plaža Tivatskog zaliva. Ukoliko želite da osetite pravu avanturu, tu je profesionalno ronjenje na velikim dubinama. Skriveni morski svet Budvanskog i Tivatskog zaliva već vekovima privlači ronice iz čitavog sveta. Najbolje ronilačke lokacije su uvale Pržno i Plavi horizonti, gde možete istraživati najinteresantniji podmorski svet i olupine starih brodova. Iznajmljivanje ronilačke opreme i časove nudi nekoliko ronilačkih klubova a u naselju Rose svake godine se organizuje i ronilački kamp.

Kajak i kanu
Kanu i kajak su prepoznatljiv deo sportskog turizma i rekreacije u Tivtu. Prednosti kanua i kajaka su nizak položaj sedenja i pravilan položaj kičme pri veslanju, tako da su najpreporučljiviji od sportova na vodi. Tivat je postao prepoznatljiv sportsko-turistički grad, jer pored novootvorene marine Porto Montenegro ima i jedriličarski klub „Delfin". Ovo je jedan od najtrofejnijih klubova, koji u svojoj bogatoj ponudi ima i časove jedrenja za sve zainteresovane.

Vila Familija
Tivatski zaliv može da se pohvali privatnom vilom koja je po tumačenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor, jedinstven primer stambene arhitekture iz prve polovine 19. veka. Vlasnici su je potpuno renovirali 2008. godine u starom stilu kako bi sačuvali njenu dušu i identitet. Nalazi se u Tivtu na samoj plaži na adresi Šetalište kapetana Iva Vizina 10, a od ove godine je otvorena za posetioce koji žele da osete čari Tivatskog zaliva u nestvarnom ambijentu. Boravak u Vila Familiji je besplatan za decu, a pored doručka i večere iznenađenja možete uživati u vožnji čamcem, kajakom ili biciklom. Noćenje u julu i avgustu košta 12 evra, a 8 evra za septembar i oktobar. Rezervacije iz Beograda možete napraviti preko sledećeg broja: + 381 64 14 959 46, dok iz Tivata na broj + 382 68 715 717.
www.familija.me
www.facebook.com/vilafamilija

Ana Ostojić