Broj 281
Početna > Planeta > Novo poglavlje u životu

Kejti Holms

Novo poglavlje u životu

Nakon godina provedenih u senci Toma Kruza, najplaćenijeg holivudskog glumca, Kejti Holms našla se u žiži javnosti kada je podnela zahtev za razvod braka i zatražila puno starateljstvo nad njihovom šestogodišnjom ćerkom

„Nakon pet godina braka Kejti se zaista osećala kao da gubi razum i da postaje pravi robot, kako ju je štampa i predstavljala svih ovih godina. Ona je izuzetna ličnost, nekada je bila puna života, ali od kako je s Tomom, postala je ispijena, beživotna", sumirao je razloge za razvod jedan glumičin prijatelj. Kejti se proslavila ulogom u hit tinejdžerskoj seriji Dosonov svet, nakon koje je sve ukazivalo na to da je na putu za veliku holivudsku karijeru. Godine 2005. upoznala je Toma, a iako je bila odgajana u duhu katoličanstva, pod njegovim uticajem ubrzo je prigrlila sajentologiju. Strani mediji složni su u oceni da je upravo ovo trenutak kada je počela da se menja i fizički i psihički. Par se venčao 2006. nakon godinu dana veze, a sajentološko venčanje na kome je bilo više pripadnika obezbeđenja nego gostiju upriličeno je u srednjovekovnom dvorcu Odeskalki u Italiji.

Potpuna transformacija
U aprilu 2006. Kejti je rodila kćerku Suri i odmah je bila stavljena pod pritisak da mora što pre da se reši viška kilograma nakon porođaja kako bi svom suprugu parirala na crvenom tepihu. Usledila je kompletna transformacija izgleda, a Kejti je odsekla svoje duge uvojke i dobila zreliji, ozbiljniji izgled. Međutim, kako je vreme odmicalo, bivala je sve usamljenija jer je njena karijera stagnirala, dok je njen suprug ređao jedan blokbaster za drugim. Vreme je provodila je sa kćerkicom Suri, a nezadovoljstvo na licu i tamne kolutove ispod očiju sakrivala je često iza velikih naočara. Da nešto nije u redu u njihovom braku postalo je jasno kada je Kejti prestala da bude pratnja suprugu na crvenom tepihu i kada je više vremena počela da provodi u Njujorku umesto u zajedničkom domu u Los Anđelesu. Tabloidi su spekulisali da je Holmsova šestogodišnju ćerku Suri preselila u Njujork, jer nije želela da Suri bude odgajana u Sajentološkoj crkvi čiji je Kruz istaknuti član.

Sajentologija je kriva za sve

Ipak, njihov brak je, kako tvrde dobro obavešteni izvori, počeo da puca pre šest meseci, kada je Kejti saznala da Tom planira da pošalje njihovu ćerku u sajentološku školu. Naime, Suri je trebalo po očevoj naredbi da ode u sedište sajentološkog udruženja gde se sprovode brutalne mere, poput batinanja, snajperskog gnezda, ali i kaznena mera pod nazivom „rupa." Kejti je bila prestravljena kada je primila pretnju da mora da Suri upiše u taj centar i tada je odlučila da stane na put Tomu. Devojčica se ne bi više bavila igranjem nego bi praktično postala vojnik. Sedište crkve je uređeno tako da izgleda kao sveštenički red u kome vlada vojnička disciplina. Pripadnicima je zabranjeno da napuštaju bazu i prati ih specijalni tim, a pod uticajem najviših pripadnika Sajentološke crkve, članovi se „dobrovoljno prijavljuju" za kaznu, koja obuhvata konzumiranje loše hrane, uskraćivanje sna i zabranu komunikacije. Svi oni koji se protive ili prekrše pravila mogu biti kažnjeni i obavljanjem fizičkog rada i često godinama moraju da nose crnu odeću kako bi se razlikovali od ostalih. Kaznene mere mogu biti i batine, ali i zatvaranje u „rupu" - dve prikolice primaju 100 ljudi, koji cele noći grupno ispovedaju grehe.

Zadovoljna razvodom

Samo deset dana pošto je pokrenula zahtev za razvod braka, Kejti je uspela da se dogovori sa Tomom o svim detaljima, njihov slučaj je rešen i dogovor je potpisan, rekao je advokat glumice Džonatan Vulf. "Srećni smo što će Kejti moći da započne novo poglavlje u svom životu. Zahvaljujemo savetnicima Toma Kruza na profesionalizmu i ekspeditivnosti u pronalaženju brzog rešenja." Sada već bivši supružnici, dogovorili su se da starateljstvo nad šestogodišnjom Suri dobije Kejti, koja će sa kćerkom ubuduće živeti u Njujorku. Tom je dobio samo pravo posećivanja, što će Kejti omogućiti da kćerku drži podalje od sajentologije, što je i bio njen cilj. Tom neće smeti, po dogovoru, ni da „zucne" o sajentologiji pred Suri, a kamoli da je uključi u neke aktivnosti te vere. Kejti je nedavno svojim fanovima poručila da nemaju razloga za brigu. „Osećam se dobro. Hvala svima" - rekla je kratko novinarima okupljenim oko njenog stana. Izvori bliski lepoj glumici kažu da je ona veoma zadovoljna razvodom, da je dobila sve što je tražila i da sada može konačno da nastavi sa svojim životom.

Pomoć bivše žene

Dok se u tajnosti pripremala da ostavi muža, Kejti je pronašla podršku u Tomovoj drugoj supruzi, Nikol Kidman, koja se od njega razvela 2001. godine. „Pričale su nekoliko nedelja o svemu. Nikol joj je bila velika podrška, pošto joj je objasnila kroz šta je sve ona prošla" - rekao je za „US Weekly" izvor blizak glumicama. One su, kako prenose mediji, mahom komunicirale preko novog mobilnog telefona koji je imala Kejti, a čiji broj je imao veoma mali krug ljudi ne bi li na taj način sprečila da joj se pozivi prisluškuju.

Fokusirana na karijeru
Kejti je odlučila da se posle razvoda pozabavi karijerom. Trenutno se fokusira na svoju modnu liniju, koja će biti predstavljena na septembarskoj Nedelji mode u Njujorku. Linija nosi naziv Holmes&Yang proleće 2013, a glumica je kreira sa dugogodišnjom prijateljicom i saradnicom Džin Jeng. Takođe, Kejti nekoliko godina nije imala značajnije filmske uloge, a naredne godine gledaćemo je u čak dva filma.

M. P.