Broj 281
Početna > Lepi i zdravi > Mali-veliki plivači

Deca i sport

Mali-veliki plivači

Kada se oslobode straha od vode, mališane treba učiti da rone, a tek kasnije, s navršenih pet godina, da ovladaju tehnikom plivanja

Ukoliko svojim mališanima ne možete da priuštite letovanje na moru, gradski bazeni su odlična varijanta da lakše podnesete tropske vrućine i uživate u vodi sa svim članovima porodice. Prema rečima stručnjaka, plivanje u kontinuitetu, što podrazumeva vežbanje u vodi od bar tri puta nedeljno, blagotvorno deluje na rast i razvoj kostiju i zglobova najmlađe populacije, pa se preporučuje još u ranom detinjstvu.

U bazenu od najranijeg detinjstva
- Od malih nogu, plivanje je nezamenljiva aktivnost koja je usmerena u pravcu pravilnog razvoja lokomotornog sistema, ali i organizma uopšte. Plivanje je veoma blagotvorno i kod mladih i ljudi srednjih i starijih godina, ali je prethodno potrebno obaviti adekvatan lekarski pregled i dobiti lekarsko odobrenje za ovakvu vrstu aktivnosti - ističe Branko Vorkapić, glavni terapeut odeljenja za fizikalnu terapiju HBO Medikal centra u Beogradu.

Za zdravo odrastanje
Dok neka deca nauče da plivaju s tri, drugi mališani se čarima vode prepuste s navršenih osam godina, a pojedinci se daleko kasnije upuste u vodenu avanturu. Za vreme plivanja aktivna je muskulatura celog tela, gornji i donji ekstremiteti, trup i karlični deo. Lagani pokreti u vodi pozitivno utiču na pokretljivost zglobova, a pored stalne masaže tokom plivanja i na njihovo obnavljanje. Pored pozitivnog dejstva na skeletno-mišićni sistem, rekreacija u vodi razvija respiratorne organe kod mališana i jača njihov imuni sistem. Plivanje je više nego dobra preventiva. Mališani s vremenom postaju snažniji, proporcionalno razvijeni i stiču dobro držanje tela.

Zabava u vodi
Dok još nisu svesni dubine vode, neophodno je i od izuzetnog značaja prisustvo roditelja. Veoma je važno da mališana ne prisiljavate da uđe u bazen. Sve mora da bude lagano i spontano. U situacijama kada se dete zagrcne od vode koju slučajno proguta dok uči da se snalazi u nepoznatoj sredini, mama i tata treba da su uz njega kako bi mu pomogli da pomoću određenih vežbi savlada strah i sistem disanja u vodi. Potrudite se da svom junioru i princezi priredite zabavu u vodi.

Sve kreće od plutanja
Profesori fizičke kulture savetuju da dete prvo nauči da pluta na vodi. Na taj način će se lakše opustiti i osetiti prijatnost ležeći na leđima ili na stomaku dok ga jedan od roditelja pridržava ispod grudi i kukova. Kada se dovoljno oslobodi, dobro je hrabriti ga da sam zaroni glavu u vodu. Postupak treba više puta ponavljati. Za savlađivanje tehnike rada nogu u vodi preporučuju se rekviziti kao što su daska za plivanje od stiropora, loptice...

I bebe vole da plivaju
Jedan od najomiljenijih programa u Gradskom centru za fizičku kulturu, kako kod polaznika, tako i kod trenera jeste obuka plivanja za bebe. Namenjen je bebama od samo nekoliko nedelja starosti do četvrte godine, a termini su prilagođeni njihovom dnevnom ritmu. Posebno se preporučuje deci koja imaju neki psihomotorni poremećaj ili deformitet nastao tokom porođaja. Broj beba u grupi je 10-15, što omogućava normalan rad i podjednaku posvećenost svakom detetu. Deca koja prođu program za bebe dolaze potpuno spremna u stariju grupu i vrlo brzo savladavaju zadatke koje im tamo postavljaju.

Pozitivni efekti
- sticanje ravnoteže i dobro držanje tela
- poboljšanje koordinacije pokreta
- jača respiratorne organe
- kondiciranje kardiovaskularnog sistema
- prevenira deformitete kičme i stopala

Dragana Rodić