Broj 280
Početna > Lepi i zdravi > PUT KA LIČNOM MIRU

MERIDIJAN TERAPIJA - EFT

PUT KA LIČNOM MIRU

Da bismo sačuvali unutrašnji mir, potrebno nam je dosta veština: tolerancija, zdrava komunikacija, elastičnost duha u smislu prilagodljivosti ljudima i situacijama... o čemu govori Branka Krdžić, praktičar EFT-a i Bahovih cvetnih esencija

EFT (Tehnika emotivnog rasterećenja) je jednostavan, brz i efikasan pristup raznolikim emotivnim problemima i njihovim fizičkim posledicama. Baziran je na sintezi kineske akupresure i primenjene kineziologije. Oslonjen je na istočnjački koncept po kome je sistem telesne energije organizovan u energetske tokove, tj. meridijane, koji prolaze kroz naše telo. Stoga, pripada meridijan terapiji. Uzrok svih emotivnih i fizičkih problema je poremećaj u sistemu telesne energije. Stanje meridijana direktno utiče na naše emotivno i fizičko zdravlje. Zamislite ove meridijane kao reke! Svako uznemirenje, neravnoteža (mentalno-emotivna) dovodi do blokada ili poplava tih „reka". Tada se žalimo da nas nešto boli i da se ne osećamo dobro. Kada popravimo „kvar u rečnom koritu", obnavljamo i uravnotežujemo stanje telesne energije. Tako otvaramo put ka ličnom miru.

Kako to radimo?
Prstima tapkamo određene akupunkturne tačke na licu, telu i šaci. Mislima smo usredsređeni na problem. Važni meridijani našeg tela postaju dostupni preko ovih tačaka. Tapkanjem ih oslobađamo od viška negativne energije, uznemirenje prevodimo u rasterećenje i tako harmonizujemo energetske tokove. Tehniku je moguće primeniti jednako efikasno i na trenutnu, goreću patnju, kao i na dugotrajne, stare, hronične probleme (negativno viđenje sebe, različite fobije, stare traume...).

Primena EFT-a

Iz dugogodišnjeg iskustva, u individualnom i grupnom radu, psihološkog savetovališta Jazz (www. jazzord. com), poznato je da je EFT primenljiv na raznolike emotivne probleme i njihove fizičke posledice, kao što su anksioznost i napadi panike, problemi s besom, strahovi, fobije, osećaj krivice, depresija i tuga, alergije, olakšanje trpljenja i prevazilaženja bola, poboljšanje sposobnosti koncentracije, samopouzdanje, samoprihvatanje, nesanica, loše, bolne uspomene, veština samokontrole, veština nenasilne odbrane svojih interesa, žudnja za slatkišima, hranom i cigaretama i drugo. Zato je deviza pristalica i zagovornika EFT-a: „Probaj na svemu."

Komunikacija sa samim sobom
EFT nam omogućava da analiziramo situaciju i svoju reakciju na nju, da prepoznamo kako naše telo reaguje na različite neprijatne emocije i negativne misli. Uči nas kako da te informacije iskoristimo. Redovnim upražnjavanjem tehnike emotivnog dobijamo važnu alatku uz pomoć koje stičemo veštinu u komunikaciji sa samim sobom i koja nam daje mogućnost da pomognemo sami sebi i drugima.