Broj 280
Početna > Intervju > Između radnika i gostiju

Kako postati menadžer

Između radnika i gostiju

Nenad Marinković već dve godine radi kao menadžer, otkriva kako izgleda njegov radni dan i koje su prednosti kafea u kome se uz piće mogu čitati i knjige

Kako je izgledao tvoj put do današnjeg posla?
Postepeno sam se u ugostiteljstvu nadgrađivao znanjem i iskustvom. I danas kada odem u inostranstvo svraćam u lepe lokale gde posmatram njihov rad, njihovu ponudu iz karte pića i skupljam ideje sa željom da sve to prenesem u svoj kafe.

Formula poslovnog uspeha po tebi je...
Tajna formula uspeha u ovom poslu je to što sam zavoleo ovaj posao, saživeo se s njim i radim ga s ljubavlju i savesno. Biti dobar na mom poslu podrazumeva dati maksimum, biti prijatan, ljubazan, uredan, staložen i nasmejan. Treba biti savestan i znati kako postupiti i izbalansirati između radnika i gosta. Pritom da se sve uradi kako treba.

Kako izgleda radni dan menadžera kafea?
Prvo s radnicima održim sastanak i napravimo dnevni plan rada. Moje obaveze tek onda počinju sređivanjem pazara, poručivanjem i unosom robe, sređivanjem dokumentacije, kontrola radnika...

Koliko se kafić u knjižari razlikuje od klasičnog kafea?

Kafić u knjižari nije ni nalik klasičnim kafićima. On je u sklopu knjižare, što ga čini mnogo lepšim, ispunjenijim i ušuškanijim za uživanje u ispijanju kafice, bilo da je gost sam ili u krugu prijatelja. U kafe Delfiju uz piće možete da pročitate i neku knjigu, da na miru održite sastanak, da se osećate kao kod kuće.

U sklopu tvog posla su i promocije knjiga. Šta sve to podrazumeva?

Mogu vam reći da organizacija promocije uopšte nije laka. Ona počinje od dogovora s marketingom, organizacijom ljudstva, tonskom probom, štelovanjem reflektora, postavljanja reklamnih materijala i dogovora sa sponzorima... Kada dođe vreme, onda počinje promocija, gde sve mora da se uradi bez greške. Tako da i piscu i njegovim gostima pružimo pravi ugođaj.

Tvoji planovi za budućnost?
Želim da se usavršim još više i da se jednog dana oprobam u ovom poslu u inostranstvu.

J. R.