Broj 280
Početna > Putovanja > Čudesna replika Azurne obale

TUNIS – ZEMLJA RAZLIČITOSTI

Čudesna replika Azurne obale

Tunis je zemlja turizma. Danas više nego ikad. U mnogo čemu nalik na Azurnu obalu. Treba videti i doživeti Nabel, Hamamet, Jasmin Hamamet, Port el Kantaui, Sus, Skanes, Mahdiju... bisere obale najmanje severnoafričke zemlje. Ali i zemlje izobilja

Osnovali su ga Feničani 814. godine pre naše ere. Bio je i teritorija Rimljana, Vandala, Vizantinaca, Arapa, Francuza... Zbog svega toga moguće je da će vam vaš vodič o ovoj zemlji reći i sledeće: muzika Tunisa je arapska, amami su turski, slikarstvo je francusko... I arhitektura je čudesan spoj drevne prošlosti i modernog doba. Bogatstvo različitosti. I to nije sve.
Saznanje da je zvanični jezik arapski, ali i da svi govore francuski, neobaveštenog turistu može da zbuni. Ali i to je čar Tunisa. Baš kao i istina da je ovo najliberalnija islamska zemlja, pogotovo kada je u pitanju ženska populacija. Dovoljno razloga da otputujete i uživate u svemu što nudi.

Raj za turiste
U brojnim prospektima namenjenim ljubiteljima dobrog odmora Tunis je okarakterisan kao jedna od turistički najrazvijenijih zemlja Sredozemlja s trendom stalnog napredovanja. Samo u prošloj sezoni, na plažama 1.300 kilometara duge obale, boravilo je skoro šest miliona turista u preko 700 hotela svih kategorija.
Da je u ovoj zemlji mnogo toga u funkciji vrhunskog turizma i zahtevne turističke klijentele dokaz je i podatak da Tunis ima sedam međunarodnih aerodroma i osam međunarodnih putničkih luka, ali i sve više novoizgrađenih hotelskih kompleksa ili čitavih gradova, s ponudom na kojoj mogu da pozavide i daleko razvijenije turističke odrednice sveta.

Hrana i domaća rakija
Ako se izgubite u Tunisu... I to može da vam se dogodi. Da zalutate i da ne znate nešto što je bitno za onog ko prvi put dolazi u ovu lepu zemlju. A to je da svaki tuniski grad ima i po nekoliko trgova. Ali, svaki glavni gradski trg nosi ime Trg 7. novembra 1987. godine, u čast dana predsedničkog prevrata. I još nešto. U svim gradovima glavna ulica je ulica Habiba Burgibe, nekadašnjeg doživotnog predsednika države.
Tunišani su narod koji gostima rado nude specijalitete iz svoje kuhinje. Vredi ih probati. Kuskus je jelo kojim se ponose. Tek da znate: reč je o ovčetini, piletini ili ribi s povrćem. I još jedno jelo preporučuju. To su slane palačinke. U jelovnicima su označene kao brik. Od vas se naravno očekuje da ih probate ali i da pojedete celu porciju. I da sve to zalijete tuniskim vinom ili pivom. Ljubitelji rakije neće pogrešiti ako izaberu domaću spravljenu od smokava...

Zoran Šećerov