Broj 28
Početna > Lepi i zdravi > ZAŠTITA OD KRPELJA

ZAŠTITA OD KRPELJA

Krpelji mogu ljudima da prenesu vrlo opasne i smrtonosne bolesti. Naravno, rizik od opasnosti koja vreba od ugriza krpelja može se svesti na minimum. Pravilnom zaštitom i efikasnim merama predostrožnosti moći ćete bezbrižno da uživate u prirodi

Krpelji se u većem broju javljaju u proleće i rano leto. Najaktivniji su u maju i junu. Njihova brojnost varira od godine do godine zbog raznih činilaca od kojih su neki poznati, a mnogi još nepoznati. Na primer, većoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima bez snega. Jedan mali broj krpelja, posebno šumskih, zaražen je i može kod ljudi da uzrokuje dve opasne zarazne bolesti, virusni krpeljni meningoencefalitis (virusnu upalu mozga) i infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi, poznatiju pod imenom Lyme-borrelioza što je bakterijska bolest koja se manifestuje pojavom kožnog crvenila, koja se od mesta uboda širi u koncentričnim krugovima.
 
  SIMPTOMI ZARAZE
  Simptomi ugriza se javljaju između 7 i 14 dana, a uključuju jake glavobolje, visoku temperaturu, bolove u vratu, osetljivost na svetlo, mučninu, povraćanje. Za vreme boravka na otvorenom obucite komotnu odeću dugih rukava i svetlih boja, a izbegavajte usku i crnu garderobu. Najbolja i najefikasnija zaštita od krpelja, posebno ako često rekreativno ili profesionalno boravite u prirodi i krećete se po šumama, livadama i poljima, jeste vakcinisanje. Za postizanje zaštite treba se vakcinisati dva puta u razmaku od tri do četiri nedelje (nakon čega se postiže zaštita) te ponoviti vakcinaciju radi održavanja postignute zaštite jednom dozom nakon godinu dana, a zatim u većim razmacima, svakih tri do pet godina sa po jednom dozom.
  Za Lyme-borreliozu nema mogućnosti zaštite vakcinacijom, no povoljno je da se u trenutku kada se na koži pokaže crvenilo može uspešno intervenisati antibioticima, pa je stoga preporučljivo mesto uboda nadzirati mesec dana i u slučaju pojave crvene kožne promene od nekolio centometara otići kod lekara.
 
  ZAŠTITITE SE ODEĆOM
  Od ugriza krpelja, kojima je, kao i komarcima, krv potrebna za produkciju jajašaca, zaštitite se zatvorenom odećom. Tako, na primer, čarape navucite preko pantalona, a vrat dodatno zaštitite maramom ili kapuljačom. Odeća neka bude svetle boje kako bi se krpelj što lakše uočio i napravljena od glatke tkanine za koju on ne može da se uhvati. Krećite se samo glavnim putem, izbegavajući kretanje kroz visoku travu, među grmljem i u podnožju drveća, na kojima se do metar visine nalaze staništa krpelja. Ako koristite sredstva protiv uboda insekata za gole delove tela, redovno se mažite kako ono ne bi prestalo da deluje.
  Nakon povratka iz prirode, strpljivo i pažljivo pregledajte celo telo, posebno na pregibima i delovima s najtanjom i najtoplijom kožom (na preponama, pregibima kolena, na ramenima i ispod pazuha). Odeću koju ste nosili ne oblačite ponovo pre nego što je dobro očistite ili operete. Pregledajte i kosu, posebno ako su deca u pitanju. Naravno, ako ste u prirodi bili sa psom, pregledajte i njega, kako zbog njega samog tako i zato da bi sprečili eventualan prelazak krpelja na nekog od vaših ukućana.
 
  POSTUPAK VAĐENJA
  U slučaju da otkrijete da vas je krpelj ugrizao, najvažnije ga je što pre odstraniti jer mu je potrebno samo nekoliko sati da prenese zarazu. Iako bi bilo najbolje da skidanje prepustite lekaru, u slučaju da je to nemoguće, učinite to sami s prethodno dezinfikovanom pincetom ravnih ivica, a ako ste često u prirodi, nabavite i posebnu pincetu. Krpelja pincetom obuhvatite što bliže glavici i izvlačite ga laganim i jednoličnim pokretima bez okretanja. Prethodno mazanje kože uljem, acetonom ili lakom za nokte da bi se usmrtio krpelj se ne preporučuje jer se smatra da on baš usled toga može pre vremena izbaciti zaraženi sadržaj u krv. Ipak, ako pre vađenja želite da omamite krpelja, učinite to vatom natopljenom alkoholom, koju na mestu uboda treba da držite oko pet minuta. Nakon izvlačenja, pažljivo i temeljno dezinfikujte mesto ugriza, kao i izvučenog krpelja, alkoholom ili nekim sredstvom za dezinfekciju. Ako ga niste izvadili celog, obavezno posetite lekara, a da biste se umirili, to učinite i ako ste ga uspešno odstranili. U tom slučaju bilo bi dobro da sa sobom ponesete i izvađenog krpelja kako biste zatražili analizu u laboratoriji. Nakon odstranjivanja krpelja mesto uboda (i ruke!) dezinfikujte i dobro operite vodom i sapunom.

  Kod ljudi, krpelji se najčešće zadržavaju na područjima gde je kože
vlažnija i mekša, kao što su, na primer, stomak, prepone, pazuh i iza
uha.
Kod pasa, krpelj se može pronaći na prednjem delu tela, posebno na vratu i glavi iza ušiju.

Autor: Suzana Stanarević