Broj 28
Početna > Lepi i zdravi > PRIRODNA NEGA

Kupajte se u medu i mleku

PRIRODNA NEGA

Proizvodi za čišćenje kože često mogu da je isuše ako u sebi sadrže alkohol. Ali, ako u njih dodate malo mleka, ublažićete njihovo štetno dejstvo i na taj način zadržati kiselost kože. Zato su gelovi za čišćenje sa dodatkom mlečne kiseline idealni jer oni deluju antibakterijski, sprečavaju zatvaranje pora i skupljanje nečistoće.

Napravite odlično mleko za skidanje šminke
  Natopite malo vate mlekom, iscedite je, a onda na to nakapajte malo suncokretovog ulja. Time očistite lice i isperite ga mlakom vodom.
 
  Kupka od mleka
  Mleko sadrži više od 100 prirodnih supstanci koje neguju kožu, a među njima su najvažniji: vitamini A i E, koji održavaju mladalački izgled kože, mlečna mast jer joj daje vlažnost i mineralne materije i enzimi, koji joj obezbeđuju mekoću.
  Mleko na koži ostavlja tanak mastan film, koji omogućava koži da izgleda sveže i jedro. Zagrejte litar i po mleka i umešajte jednu kašiku meda, pa sve to sipajte u vodu za kupanje koja ne bi trebalo da prelazi 36 stepeni Celzijusa. Opustite se 20 minuta, a onda nežno obrišite kožu, bez mnogo trljanja. Nemojte koristiti sapun da ne biste odstranili dragocene supstance koje su se zadržale na vašoj koži, a koje je neguju. Posle ove kupke koža će vam biti poput somota!
 
  Za meke usne
  Med sadrži vitamine, enzime i aminokiseline koje ublažavaju upale i čiste problematičnu kožu. Dragocena supstanca kojom pčele hrane svoju maticu zove se matični mleč. To čudotvorno sredstvo sadrže mnogi kozmetički preparati za negu suve kože pa je tako on i savršen lek za ispucale usne. Namažite medom usne i ostavite ga da deluje pet minuta. Belančevine i vitamini prodiru ispod tanke kože i usne ponovo postaju meke. To je veoma korisno zato što one nemaju sopstvene lojne žlezde koje bi im obezbedile potrebnu masnoću.
 
  Med i mleko za tuširanje
  Mnogi kozmetički preparati sadrže med i mleko jer se ta dva sastojka idealno dopunjuju dajući koži sve što joj je potrebno. Ako volite da eksperimentišete, najbolje je da uzmete sveže punomasno mleko i pomešate ga sa medom jer se prilikom prerade uništavaju mnogi dragoceni sastojci.
 
 
  Protiv bora
  Sipajte malo mleka na komadić vate i njime istrljajte lice. Ovaj rastvor koža brzo upije, a i hladi je. Med i mleko vrlo efikasno deluju protiv bora jer aktivnim materijama koje sadrže povećavaju vlažnost kože. Maska od meda i mleka je odlična protiv bora na vratu i dekolteu. Maska sa matičnim mlečom se stavlja onda kada je potrebno primeniti intenzivan tretman željenih zona.
 
  Pored svežeg mleka i surutka je veoma kvalitetan dodatak za kupanje. Da biste uklonili specifičan miris mleka, u kupku možete da dodate malo aromatičnog ulja.