Broj 28
Početna > Lepi i zdravi > POROĐAJ BEZ MUKE

Epiduralna anestezija - za i protiv

POROĐAJ BEZ MUKE

Svaka trudnica prođe kroz period straha i strepnje od nepoznatog, pre svega jer nije upoznata sa prednostima i manama mogućih vrsta porođaja. Svim budućim majkama je jedno zajedničko, a to je da žele porođaj bez komplikacija i sa što manje bola. Nudimo vam nekoliko osnovnih uputstava i objašnjenja koje će vam pomoći da lakše donesete odluku.

Šta je to epiduralna analgezija?
  U akušerstvu se epiduralna analgezija koristi da bi se smanjili porođajni bolovi. To je procedura kojom se anestetik ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba čime se umanjuje bol u donjim delovima tela, a da se pri tom ne odrazi na kontrakcije materice.
  Kako izgleda ta intervencija?
  Intervencija se izvodi tako što legnete na stranu ili sednete u krevet, sa bradom spuštenom prema grudima i blago savijenim nogama. Mesto uboda na leđima se prebriše rastvorom za dezinfekciju, a zatim daje lokalni anestetik tako da intervencija ne boli. Potom se uvede igla debljine kao ona kojom se vadi krv iz vene samo dosta duža. Kroz nju se postavlja cevčica kroz koju se dozira epiduralna po potrebi, tako da žena može da leži na leđima. Kateter ostaje na mestu tokom celog porođaja da bi se, ako je potrebno, dodatno ubrizgali određeni lekovi. Posle ovakvog porođaja kateter se vadi, a porodilji se preporučuje da miruje. Anestezija deluje još nekoliko sati posle porođaja.
  Predrasude
  Epiduralnom metodom se ne uklanja potpuno bol, već se on znatno umanjuje. Primenjuje se kada se grlić otvori najjače (oko 4 cm) i kada bolovi postanu jaki. Doziranje epiduralne prestaje kada počnu naponi, odnosno kad je žena dovoljno otvorena da kreće porođaj. Može se dogoditi da anestezija ne deluje onako kako ste očekivali, odnosno da se bol ne umanji u potpunosti.
  Prednosti porođaja sa epiduralnom anestezijom
  Žene koje su bile pod epiduralnom mnogo bolje sarađuju prilikom samog rođenja bebe jer nisu iscrpljene višesatnim bolovima. Takođe, analgezija utiče na lakše otvaranje grlića materice pa samim tim ubrzava vreme otvaranja i sam porođaj. Davanjem anestetika, bol se znatno smanjuje.
  Šta bi još trebalo da znate?
  Morate znati da se epiduralna anestezija daje tek kada porođaj dođe u svoju aktivnu fazu, kada su bolovi stalni i ritmični. Davanje pre toga može da zaustavi kontrakcije i time produži trajanje porođaja. Zbog anestezirajućeg efekta, može se dogoditi da porodilja ne prepozna napone pa je tada neophodna njena potpuna saradnja sa lekarom kako se ne bi pojavile komplikacije.

  Mr Predrag Đurović, ginekolog GAK u Višegradskoj ulici u Beogradu
 
  Kao prvo i najvažnije, ova procedura nije bezopasna! Periduralna (epiduralna) anestezija nije čarobni štapić koji rešava sve probleme u porođaju, a njenim uvođenjem se ponekad mogu pojaviti retke, ali opasne komplikacije kojih ne bi bilo bez nje. Eksperti Svetske zdravstvene organizacije su rekli da je 'Epiduralna analgezija jedan od najupadljivijih primera gde davanjem lekova nešto što je normalno, tj. porođaj, pretvaramo u medicinsku proceduru'!
  Neke od mogućih komplikacija periduralne anestezije:
  - Instrumentalno završavanje porođaja je češće kod porođaja sa periduralnom analgezijom (forceps u 37 posto slučajeva), a takođe je češći i carski rez.
  - Moguća je, mada retko, pojava infekcije na mestu uboda.
  - Bakterijski meningitis (upala moždanih opni) može se javiti u jednom od deset hiljada slučajeva.
  - Kod jedne od 2.600 porodilja tokom epiduralne analgezije može da se povredi periferni nerv.
  - Može se probiti vena i stvoriti hematom na mestu uboda.
  - U 10 do 16 posto slučajeva se može probiti tvrda opna kičmenog stuba tzv. dure.
  - Tokom intervencije kod 18 do 29 prosto trudnica može se javiti hipotenzija, tj. nagli pad krvnog pritiska.
  - Postporođajno krvarenje je dva puta češće.
  - Patch sacralanalgesia, tj. delimično uspešna ili neuspešna anestezija se dešava kod 6 do 30 posto porodilja.
  - Glavobolje se javljaju u 10 do 23 posto slučajeva.
  - Bol posle porođaja prisutan je kod 22 do 45 posto porodilja.
  - Poremećaj mokrenja.
  Moguće komplikacije kod bebe:
  - U 13 posto slučajeva, zbog opuštenosti mišića majčine karlice, može loše da se rotira bebina glavica.
  - Usporenje rada bebinog srca.

  Cenovnik
  Prema zvaničnom cenovniku, za porođaj epiduralnom analgezijom u GAK „Narodni front" porodilja treba da izdvoji deset hiljada dinara. U tu cenu su uračunati participacija klinike, usluga anesteziologa i set potreban za ovu intervenciju.
  Na GAK u Višegradskoj ulici u Beogradu ne postoji zvanični cenovnik za ovakvu uslugu. To, međutim, ne znači da je ova vrsta porođaja besplatna. Cena usluge zavisi od anesteziologa koji se direktno dogovara sa porodiljom, ali ni tu ne postoji neki standard. Nezvanično, u ovoj zdravstvenoj ustanovi porodilje epiduralni porođaj plaćaju 150 evra anesteziologu, koji 10 posto tog iznosa daje tehničaru.