Broj 28
Početna > Zanimljivosti > PLAVUŠA, CRNKA ILI RIĐOKOSA

Šta boja kose govori o vama

PLAVUŠA, CRNKA ILI RIĐOKOSA

Plavuše nisu pametne ili su seksi, crnke su tajanstvene i prodorne, riđokose su vatrene - to su samo neki od stereotipa s kojima se žene svakodnevno susreću.

Na osnovu fizičkog izgleda mnogi će, bar na prvi pogled, prosuđivati karakter i ljudima pripisivati određene osobine. Stereotipi imaju značajan uticaj na percepciju žena u društvu, pa se žene često procenjuje po boji kose.
 
  Plavuše
  Plavuše se redovno u vicevima pojavljuju u ulogama glupih žena, dok se, s druge strane, u muškim maštarijama pretvaraju u seks bombe. Pripisuje im se dečja naivnost, ali i epitet zabavnih žena koje nemaju visok IQ.
 
  Crvenokose
  Ljudi s prirodnom crvenkastom kosom retki su kako u ženskom tako i u muškom svetu. Ali, ako imate kosu boje vatre, verovatno će vam se pripisati egzibicionizam i zavodničke sposobnosti. Za riđokose tipove se takođe veruje da su otvoreni, pa čak i agresivni.
 
  Crnke
  Za crnke se smatra da su inteligentne, vatrene i energične, a prema istraživanju čak 81 odsto muškaraca bira upravo crnokose devojke za buduće žene. Smatra se da su jedini vicevi o njima oni koje izmišljaju revoltirane plavuše.
 
  Seksualni život
  Jedno nemačko istraživanje je potvrdilo da je seksualni život žena koje krasi crvena kosa bitno bogatiji od onog koji imaju crnke, brinete ili plavuše. Vatrene crvenokose prema tom istraživanju dostojne su reputacije koja ih prati. Ukoliko žena farba kosu u crveno, to može biti znak da želi promenu.
 
  Istraživanja seksualne naravi redovno potvrđuju seksi status plavuša. Za ljubavnicu bi, prema nekim istraživanjima, čak 37 odsto muškaraca odabralo plavušu, 22 odsto riđokosu, 20 odsto smatra da je za tu ulogu najbolja žena svetlosmeđe kose, a samo bi deset odsto muškaraca izabralo brinetu.
 
  Ali, kada je u pitanju brak, muškarci menjaju mišljenje i odlučuju se za tamnokose žene. Za brinete muškarci smatraju da izgledaju sofisticiranije. U čak 81 odsto slučajeva opisane su kao nadasve inteligentne, dok je 67 odsto muškaraca priznalo kako im tamnokose žene deluju nezavisno i samouvereno.
 
  Izbor muškarca prema boji kose
  Da ne bilo neke zabune, nisu samo muškarci ti koji gaje predrasude prema drugima na osnovu boje kose. Žene takođe neguju neke stereotipe pri proceni pripadnika suprotnog pola. Najpoželjniji muškarac u ženskim maštarijama najkraće se može opisati kao visok, zgodan i crnokos. Ženama su najmanje privlačni riđokosi muškarci. Ali riđokose može tešiti to što među njima ima najmanje ćelavih.
 
  Boja kose na filmu
  Boja kose očigledno utiče i na dodelu filmskih uloga, pa je podela u serijama i filmovima često vođena tim predrasudama. U seriji „Očajne domaćice” plavokosa Nikolet Šeridan je zavodnica Edi, crnka Eva Longorija vatrena i energična Gabrijel, dok je smeđokosa Teri Hačer, mršavica sa zbunjenim pogledom, dobila ulogu simpatične i smušene Suzan Majers.
 
  Crnke mnogi doživljavaju kao prodorne, glasne ili čak bahate, pa zato često u filmovima imaju ulogu negativaca ili neustrašivih junakinja. Anđelina Džoli, Dženifer Garner, Džesika Alba samo su neke tamnokose glumice koje su glumile heroine.
 
  Tipičan primer plavuše koja se jednostavno prepustila stereotipu i vladala prema očekivanjima okoline jeste glumica Merilin Monro. Ali ova ofarbana plavušu svetsku slavu možda ne bi ni stekla da svoju prirodnu smeđu kosu nije drastično posvetlila. S platinastom plavom kosom postala je seks ideal generacijama muškaraca.
 
  Kad kupujete parfem, šta na kraju prevagne: izgled bočice ili miris? Naravno, miris. E pa, valja primeniti isti postupak i na ljude. Ipak nije sve u izgledu. U glavi je puno više.
 
Autor: Suzana Stanarević