Broj 28
Početna > Lepi i zdravi > OPASNOSTI IZ MORA

OPASNOSTI IZ MORA

More je blagodetno i zdravo, ali u njemu vrebaju i neke opasnosti

Bliski susret s meduzom i njenim otrovnim pipcima veoma je bolan. Iako su u području Mediterana, za razliku od onih u tropskim morima, gotovo bezopasne, koža opečena meduzom odmah postaje crvena i natečena, a mogu se pojaviti i plikovi. Uz osećaj boli i snažnog pečenja, koža izgleda kao da smo se opekli peglom. Zavisno od vrste i veličine meduze i opečene površine na koži, još ćemo mesecima primećivati poremećaje u pigmentaciji, a mogu ostati i trajni ožiljci. Nakon što vas ošine meduza, opečeno mesto na koži nipošto nemojte trljati ni ispirati slatkom vodom budući da to doprinosi oslobađanju otrova. Opečeno mesto i ostatke meduze, umesto ispiranjem vodom, možete posuti peskom koji, kada se osuši, zajedno s ostacima pipaka odstranite s kože. Za odstranjivanje možete koristiti plastičnu karticu ili tupu stranu noža. Pošto ste kožu oslobodili eventualnih ostataka, ugroženo mesto dobro natopite alkoholom koji će neutralizovati otrove, a u istu svrhu možete upotrebiti i jestivo sirće ili posebno efikasno, prirodno i čisto eterično ulje biljke čajevca, a može i lavande. Sredstvo držite na koži dvadesetak minuta, a postupak možete ponoviti i više puta tokom dana. Nakon toga, na kožu stavite hladni oblog od leda koji će smanjiti bolove i oštećenje kože. U slučaju da je meduzom ugrožena veća površina kože ili su spomenuti simptomi posebno jaki te ako ste skloni alergijama, odmah potražite pomoć lekara.
 
  UBODI JEŽEVA
  Na morske ježeve vrlo je lako nagaziti, jer se skrivaju među kamenjem. Iako većina ježeva nije otrovna, iglice koje se zabodu u kožu mogu prouzrokovati bol i velike probleme prilikom, takođe bolnog, vađenja. Iglice su, naime, veoma lomljive, pa ih je gotovo nemoguće izvaditi bez prodiranja ispod površine kože. Dakle, osim uboda, očekuje nas i ranica kao posledica vađenja ostatka iglica, a vrlo često, posebno ako ih odmah ne izvadimo iz kože, sledi i upalni proces. Stoga je važno ranicu dobro dezinfikovati alkoholom, kao i iglu koja se može prethodno preći vatrom iz upaljača. Ako su ostaci iglica posebno brojni ili nisu odmah ispod kože, već nešto dublje, vađenje treba prepustiti lekaru. Iglice koje su zabodene plitko na površini kože mogu se izvaditi, odnosno odlepiti od kože pomoću flastera. Naravno, bliski kontakt s ježevima može se jednostavno sprečiti papučama za vodu.
 
  OPASNE RIBE
  U mediteranskim morima, pa tako i u Jadranskom, žive i otrovne ribe koje ne predstavljaju opasnost samo za ribare i ronioce, već i za one koji vole da gacaju peščanim morskim plićacima. Naime, najotrovnije jadranske ribe - paukovke, koje leti dolaze u plićake da bi se mrestile, vole da se ukopaju u peščane plaže, posebno privlačne kupačima. Ubod paukovke, ribe s otrovnim bodljama, vrlo je bolan, često i nepodnošljiv, a može se osećati i utrnulost. Mesto uboda najpre pobeli, a potom pocrveni, rana često krvari, a javlja se i otok koji se može proširiti. Uz lokalne simptome trovanja, mogu se javiti čak i nesvestica i trajna invalidnost. Kako se radi o zaista otrovnoj ribi, uvažite spomenute simptome i što hitnije potražite pomoć lekara.