Broj 28
Početna > Lepi i zdravi > BILJKA PROTIV DEPRESIJE

Kantarion

BILJKA PROTIV DEPRESIJE

Kantarion ili bogorodična trava odavno je poznat i u narodu cenjen zbog mnogostrukog delovanja. Dostupan je kao čaj, tečni ekstrakt, u tabletama ali i u obliku ulja.

Kantarion se upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik. Iznutra, protiv bolova jetre, sluzavosti pluća, grčeva u stomaku i želucu, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, slezine i bešike, dijareje... Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešan s drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Dejstvo ove biljke je mnogostruko zbog njenog složenog hemijskog sastava. Nemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis British Medical Journal, navode da je dobar je za lečenje umerene i blage depresije.
 
  Protiv depresije
  Gospin cvet, bogorodična trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lek protiv depresije. On se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca. Blistavi žuti cvetovi simbolično predstavljaju moć sunca i teranje sila tame, a antidepresivna svojstva visoko su cenjena i u konvencionalnoj medicini. Kada se koristi u svrhu lečenja depresije, kantarion nije „brz” lek. S njim nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže telu i duši da se oporavi i da izgradi čvrst temelj za kompletno izlečenje. Efekat kantariona je ispitivan na 105 osoba koje su patile od depresije srednje jačine. Podeljeni su u dve grupe. Jedna grupa dobijala je redovno placebo tablete, a druga tablete kantariona od 300 mg. Njihovo psihičko stanje procenjivano je kroz četiri nedelje tretmana. Kod 67 odsto osoba iz grupe koja je dobijala tablete kantariona primećeno je poboljšanje psihičkog stanja.
 
  Nega i zaštita kože
  Kantarion služi za negu i zaštitu kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ljuskava koža, kao zaštita od zračenja i sunčanja, akne, čirevi, opekotine...). Poznato je da kantarion čini kožu osetljivijom na sunčevu svetlost, zbog toga je vrlo važno izbegavati sunce za vreme korišćenja biljke. Korisna je upotreba kod rana koje krvare, povreda mišića, hematoma, oteklina usled udaraca, uganuća i iščašenja, mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam, degenerativni reumatizam - artroze, kukova, kolena, ramena, metabolički reumatizam - giht, i bolnih sindroma ramena i krsta - lumbago).
 
  Ulje kantariona
  Ulje se koristi na taj način što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza ili čisto platno pa se povređeno mesto obloži. Eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Obloge od kantariona ili ulje koriste se kod rana, opekotina, kod ujeda insekata... Travari i neki lekari preporučuju kantarion kod rana koje teže zarastaju jer ubrzava obnovu kože.
 
  Kako se koristi
  Po pravilu se koristi tri puta nedeljno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputstvu, a pre nego što primetite prva poboljšanja, moraćete da pričekate najmanje nedelju ili dve. Obično jedan tretman traje tri do šest meseci. Iako osobe primete značajno poboljšanje već nakon mesec do dva korišćenja, tretman nije preporučljivo prekidati da bi izlečenje bilo potpuno.
  Pri normalnoj upotrebi nisu primećeni neki negativni efekti iako kantarion jako utiče na druge lekove i njihovu delotvornost, posebno kontraceptivnih pilula, lekova za tretiranje tumora ili onih za lečenje HIV-a. Zbog toga je neophodno konsultovati se s lekarom pre tretmana kantarionom.
  Čaj od kantariona se pije više puta na dan, u zavisnosti od uputstva. Kantarionovo ulje primenjuje se lokalno, najviše za masaže, obloge, kataplazme. Ulje se posebno preporučuje za negu i zaštitu kože koja je osetljiva, suva i ispucala.
 
  Napravite sami
  Do visine od osam centimetara ispod vrha flaše od dva litra staviti što više listova i cvetova muške i ženske kantarije (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje. Flašu lagano zatvoriti pampurom i izneti na sunce. Ovako pripremljeno ulje ostavlja se godinu dana da odstoji i nakon toga može da se koristi.
  Postupak dozrevanja ulja može se ubrzati na sledeći način. Na isti način u bocu od jedan litar ubaciti listove i cvetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrejano na temperaturi od 60 do 70 stepeni. Prethodno je potrebno flašu zagrejati, da ne bi pukla. Napunjena flaša treba da odleži barem deset dana, od čega najmanje dva dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Trebalo bi naglasiti da je kantarionovo ulje bolje ako duže odstoji.
 
Autor: Suzana Stanarević