Broj 279
Početna > Lepi i zdravi > Vežbe za ravan stomak

Letnji fitnes

Vežbe za ravan stomak

Ukoliko za dvadesetak dana krećete na more, imate još dovoljno vremena da odgovarajućim vežbama preoblikujete telo. Kako bi vam u tome pomogao, Dario Ćirić, profesor fizičke kulture, predlaže tri osnovne vežbe za zatezanje stomaka

Stiglo je leto, vreme je za kupaće kostime i mnogi već uveliko razmišljaju o svom telu i fizičkom izgledu. Oni koji su se s pažnjom odnosili prema svom telu, pravilno se hranili i redovno vežbali, svakako neće imati brigu kada se radi o odlasku na plažu. Za sve druge, koji o vitkoj liniji brinu pred odlazak na odmor, Dario Ćirić, profesor fizičke kulture, daje nekoliko korisnih saveta.

Za bolju kondiciju
Kada usvojimo zdrave navike, naše telo reaguje baš onako kako želimo - smanjuju se masne naslage, mišići imaju tonus i dobro se osećamo. Fitnes je sjajan način da budemo u formi i očuvamo zdravlje jer aktivira više mišićnih grupa, pre svega velike grupe mišića, poput grudi, leđa, nogu i stomaka. Mišićna masa omogućava veću kalorijsku potrošnju, koja ima veliki uticaj na mršavljenje.

Ubrzano mršavljenje
- Vežbe u kombinaciji s pravilnom ishranom ubrzavaju proces mršavljenja i u isto vreme lepo oblikuju telo, dajući mu zdrav i zategnut izgled. Ukoliko nismo stigli na vreme da treniramo, nije kasno da preduzmemo nekoliko važnih koraka. Zato vam predstavljam tri vežbe koje mogu da poprave sliku i bar malo pomognu pred skidanje za plažu. Pronađite na www.flatbellyprogram.com još neke ideje koje vam mogu pomoći na putu do čvršćeg i ravnijeg stomaka.

Zategnite stomak

Vežba 1
Početni položaj vežbe je ležeći na leđima, noge savijene u kolenima, stopala na podu, ruke ukrštene iza glave. Iz te poze, približite desno koleno grudima, okrećući torzo prema kolenu (suprotan lakat - suprotno koleno). Prilikom izvođenja vežbe podižite samo lopatice od poda. Menjajte stranu kao da vozite bicikl. Neka vam lopatice i noge budu 15 cm od poda. Uradite četiri serije od po 20 ponavljanja.

Vežba 2
Početni položaj je takozvani upor ležeći na stomaku. Oslonite se na podlaktice i prste na nogama o podlogu, a leđa i noge neka budu u jednoj, ravnoj liniji. Iz tog položaja naizmenično privlačite jedno, pa drugo koleno ka grudima. Uradite četiri serije od po 20 ponavljanja.

Vežba 3
Početni položaj vežbe je ležeći na leđima, noge savijene u kolenima, stopala na podu, ruke ispružene pored ušiju. U toj pozi stegnite trbušnjake i podignite torzo dok ispružate desnu nogu. Ispružena noga treba da bude paralelna s levom butinom. Ponovite na suprotnoj strani. Uradite četiri serije od po 20 ponavljanja.

Žaklina Milenković