Broj 279
Početna > Lepi i zdravi > Rashladite dete u vrelim danima

Korisni saveti

Rashladite dete u vrelim danima

U toku leta, najviše pažnje treba posvetiti zaštiti dece, što ponekad nije lako jer mališane željne igre ne drži mesto. Evo nekoliko saveta kako da rashladite dete tokom nepodnošljivih vrućina

Za bebe koristite vlažne maramice ili mokru gazu za brisanje vrata, lica i ruku što je češće moguće. Ne zaboravite i puder za bebe, koji je izuzetno koristan jer štiti od pelenskog osipa.

Hrana koja hladi

Deci su potrebne namirnice koje su lagane i pomažu da se organizam rashladi. Najvažnije je da piju mnogo tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije. Umesto gaziranih pića, podstičite decu da piju vodu. Takođe, možete napraviti osvežavajuću limunadu. Sveže voće i frapei od voća su odlični, a deca ih mnogo vole. Ohrabrite decu da jedu više voća. Ako dete odbija da jede voće, napravite atraktivnu dekoraciju voća režući razne oblike od rashlađene lubenice, jabuke ili pomorandže. Izbegavajte prženu i začinjenu hranu, jer će takvi obroci dodatno zagrejati telo.

Pamučna odeća

Deci leti oblačite laganu odeću. Široka pamučna odeća će onemogućiti dodatno zagrevanje tela i tako će sprečiti pojavu osipa. Birajte za decu letnju odeću svetlih boja. Važan detalj u toplim letnjim danima je i pamučni šeširić ili kačket. Zamenite kožne cipele i patike sandalama, laganim papučama ili japankama. Kada god je to moguće, neka deca budu bosa. I, naravno, koristite zaštitni faktor za decu kada izlaze napolje po suncu.

Rashladite dom
Klima-uređaji i ventilatori će pomoći da se spusti temperatura u zatvorenim prostorijama. Postoji još jednostavniji i delotvorniji način da to učinite, jednostavno spustite roletne i navucite zavese. Na prozore možete postaviti i reflektujuću foliju koja odbija sunčeve zrake. Ta folija je izuzetno dobra jer zadržava i do 70 odsto toplote iz sunčevih zraka.