Broj 279
Početna > Lepi i zdravi > Porcija vitamina

Letnja ishrana dece

Porcija vitamina

Visoke temperature i žegu teško podnose i najmlađi, pa nije čudo što u letnjem periodu mnogi mališani odbijaju da jedu

Sveže povrće i voće sadrži mnoge nutrijente koji su neophodni za dečji organizam, pogotovo u letnjim mesecima kada su mališani fizički još aktivniji, a zbog tropskih temperatura kraće spavaju, kaže doktorka Mirjana Mićović, specijalista pedijatrije iz Doma zdravlja Stari grad.
- Leti organizam traži mnogo manje hrane nego inače, pa tako i najmlađi nemaju potrebu često da jedu. Zato roditelji ne treba da se plaše ako je poslednjih dana deci opao apetit. Tezge na pijaci su sada pune voća i povrća, dragocenih namirnica koje sadrže i veliki procenat vode i elektrolita koji se gube znojenjem. Mališanima je neophodna hrana lagana za varenje, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i belančevina. Potreban unos kalcijuma i vrednih proteina osiguraće mlečni proizvodi s manjim sadržajem masti. Posebno su korisni fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, kefir) koji sadrže enzime, vlakna, vitamine i minerale, kao i probiotske bakterije korisne za održavanje crevne flore, naročito u letnjim mesecima - objašnjava dr Mićović.

Sa flašicom vode u šetnju
Tokom leta roditelji posebnu pažnju treba da obrate na dehidraciju.
- Zbog velikih vrućina, roditelji bi bebama i maloj deci trebalo redovno da daju tečnost kako bi izbegli opasnost od dehidracije. S obzirom na to da 70 odsto našeg organizma čini voda i da je ona zadužena za očuvanje i normalnu funkciju ćelija i kompletnog metabolizma, jasno je da svaki poremećaj na ovom nivou dovodi do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Zato kada dete izvode iz kuće ili s bebom odlaze u šetnju roditelji treba da ponesu flašicu s vodom, nikako sok ili mleko. Vodu što češće treba nuditi bebi - kaže naša sagovornica.

Uživanje u sladoledu

Iz straha da ne prehlade krajnike i grlo, mnogi roditelji ne dozvoljavaju svojim klincima da jedu sladoled.
- Kod nas još uvek vlada zabluda da sladoled izaziva upale grla i krajnika, a ta ista poslastica se daje deci neposredno posle operacije krajnika. To je još jedan dokaz više da ne izaziva upale. Sladoled je korisna poslastica tokom cele godine. Može da zameni užinu i utiče na dobro raspoloženje. Ipak, treba obratiti pažnju da ga mališani ne jedu na brzinu i halapljivo gutaju. Roditelji treba da im objasne kako da uživaju u gustiranju malih količina koje se polako tope u ustima. Za decu su najbolji sladoledi u kornetu ili čašici, jer mogu da se jedu lagano, a mališani neće isprljati ni ruke ni garderobu - kaže dr Mićović.

U slučaju trovanja

Leti su bolesti izazvane pokvarenom hranom dva puta češće, jer bakterijama pogoduju topli i vlažni vremenski uslovi. Trovanje hranom naročito je opasno za decu, pa stručnjaci upozoravaju da sve što je van frižidera duže od dva sata ne treba jesti.
- U slučaju stomačnih infekcija treba voditi računa o ishrani i nadoknađivanju izgubljene tečnosti, a kada su tegobe praćene povišenom temperaturom, skidati je samo kada pređe 38,5 stepeni. Ako kod mališana dođe do pojave simptoma kao što su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv, povišena telesna temperatura... neophodna je nadoknada tečnosti i upotreba probiotika. Pošto su crevnim infekcijama naročito podložna deca, važno je učiti ih da redovno peru ruke - ističe dr Mićović.

Dragana Rodić