Broj 279
Početna > Lepi i zdravi > Pijavicama do zdravlja i lepote

Hirudoterapija

Pijavicama do zdravlja i lepote

Čudesna isceliteljska moć pijavica poznata je od davnina, a ove „lekovite krvopije" koriste se i dan-danas, ne samo kod tretiranja mnogih tegoba već i za podmlađivanje, jačanje organizma i podizanje raspoloženja

Dr med. sc. Natalija Gušlo Petrić, Ruskinja iz Sankt Peterburga, gde je završila Medicinski fakultet i specijalizacije, koja živi od 1991. u Beogradu, anesteziolog, akupunkturolog, homeopata, jedini sertifikovani stručnjak na našim prostorima za hirudoterapiju - otkriva nam tajne delotvornosti male hirudine. Zahvaljujući lekovitom dejstvu brojnih fermenata, pijavice se koriste za tretiranje povišenog krvnog pritiska, holesterola, povišenog šećera, klimakteričnih tegoba, prostate, hemoroida, proširenih vena, problema sa cirkulacijom, cista na jajnicima, endometrioza, glavobolja, steriliteta, impotencije... Hirudoterapija se pokazala kao naročito efikasna metoda u tretiranju tromboflebita - to je jedina nehirurška metoda kojom se uklanjaju postojeći i sprečava stvaranje novih trombova. Ova inteligentna životinjica ima pet pari očiju i tri vilice, a u svakoj 99 zuba, s lakoćom otklanja celulit, podmlađuje kožu, podstiče rast kose, čisti organizam od otrova, vraća vitalnost, mladost i lepotu.

Gde pomaže hirudoterapija
Dug je spisak tegoba kod kojih tretman pijavicama daje odlične rezultate. Uz pomoć pijavica tretiraju se problemi sa cirkulacijom, visokim pritiskom, glavoboljom, proširenim venama, hemoroidima, kod gihta, upala žučne kese, kao i posledica infarkta i insulta. Kod klijenata obolelih od reumatoidnih tegoba i osteoartritisa primećeno je da se posle tretmana pijavicama smanjuju tegobe u mišićima, ublažava jutarnja ukočenost, a pokretljivost zglobova postaje bolja. Ruski vojni lekari su pijavice koristili u tretiranju teških ranjenika i za spasavanje udova od amputacije. Danas se upotrebljavaju pri operacijama prišivanja raznih delova tela, kao što su prsti, uši. Savetuje se da se koriste 45 dana pre i posle bilo kakve operacije, jer imaju neverovatan regenerišući efekat. Lekari ih koriste da bi se uklonila krv koja se nakuplja ispod transplantata kože kod osoba sa opekotinama, za obnavljanje cirkulacije u venama, a skoro su nezamenljive u obnavljanju krvotoka posle ugrađenog bajpasa.

Delovanje pijavica
Kada se na telo stavlja pijavica u zoni koju određuje lekar, a koja odgovara određenim akupunkturnim tačkama i energetskim meridijanima, ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilepi se zubićima baš na to mesto i na njemu izaziva mehanički nadražaj, što pruža efekat sličan akupunkturi. Pljuvačka pijavice sadrži oko 120 fermenata a najpoznatiji je hirudin, moćni koagulant koji se koristi u tretiranju kardiovaskularnih bolesti. Hirudin sprečava zgrušavanje krvi. Delovanje hirudina dopunjuje gemetin, koji rastvara zgrušanu krv, što znači da pomaže u sprečavanju infarkta (insulta), kao i rastvaranje opasnih trombova u organizmu. Ispitivanja Medicinske akademije Rusije pokazala su da se posle tretmana pijavicama povećava rast nervnih ćelija (što pomaže oporavku pacijenata posle izliva krvi u mozak), smanjuje se otečenost, deluje na priraslice, povećava se lokalni imunitet, povećava se mikrocirkulacija i dotok krvi u organe i tkiva. Tkivo dobija više hranljivih materija i kiseonika i tako podmlađuje organizam.

Koliko tretmana je potrebno

Zavisi od slučaja do slučaja. Preporučujem dva puta godišnje po jednu seriju od desetak tretmana. Tretmani se rade maksimalno jedan do dva puta nedeljno. Pre početka tretmana lekar uradi kompletan pregled organizma na AMP aparatu, zatim se popunjava upitnik s potrebnim podacima, anamneza kako bi efekat tretmana pijavicama bio maksimalan.

Kada se ova terapija ne koristi?
Pijavice ne treba koristiti u trudnoći, kod hemofilije i drugih problema krvi. Takođe se ne primenjuju kod osoba kojima je hemoglobin ispod 100.

Koliko puta se može jedna pijavica koristiti
Samo jednom, za jedan tretman, a onda se uništava. Pijavice se hrane jednom u šest do osam meseci i same ne bi više htele da usisavaju krv, a i treba im vreme da nadoknade i obnove dragocene fermente koje su ispustile u nečiji organizam. Za svaki tretman se uzima nova pijavica.

Bezbolan tretman
Ugriz pijavice nije bolan, najbliži je ujedu komarca. Klijenti mogu da osete blago peckanje. Posle svakog „gutljaja" krvi, pijavica zauzvrat u telo domaćina ubrizgava svoje fermente. Tretman traje 40 minuta, i kada se zasiti, pijavica sama otpada s kože.

Da li se koristi u kozmetici?

Novu primenu hirudoterapija je našla u kozmetici i sve je popularnija kao metoda podmlađivanja a tako je reklamira i Demi Mur. Pijavice se stavljaju iza uha, u koren čela i na još neka mesta, o čemu odlučuje hirudolog. Celulit se takođe može otkloniti hirudoterapijom, jer pijavice poseduju dva bitna fermenta potrebna za ovu vrstu tretmana. Hijaluronidaza pomaže raspadu hijaluronske kiseline, a lipaza utiče na raspad masnoća i tako pomaže da se smanji višak masnoće. Fermenti povećavaju cirkulaciju, a koža postaje elastična i zategnuta. Ipak, mora se voditi računa da tretmane vodi sertifikovani hirudospecijalista, lekar velikog medicinskog znanja i obrazovanja. Na Međunarodnom kongresu hirudologa, koji je održan u septembru 2011. u Moskvi, mnogi lekari hirudolozi iznenadili su se neverovatnim lifting efektom posle tretmana pijavicama. Jedan poznati moskovski kozmetički salon prikazao je video-film tretmana podmlađivanja pijavicama za žene srednjih godina. Promene na licu su bile u boji, sjaju, elastičnosti i zategnutosti kože, smanjenju bora, a promene su bile vidljive i u izrazu lica, iz koga su zračili zdravlje i lepota.


PET RAZLOGA ZA TRETMAN PIJAVICAMA
1. Kada se pijavica zakači na kožu, ona ubrizgava u telo čoveka mnogobrojne fermente, među njima antidepresive (dopamin, seratonin) koji popravljaju raspoloženje i smanjuju stres.
2. Hirudin - ferment koji poboljšava cirkulaciju i mikrocirkulaciju. Kolagenazu i elastazu koji stimulišu prirodni kolagen i povećava elastičnost kože.
3. Fermenti koji pružaju antiupalni, antibakterijski i detoksikacioni efekat.
4. Fermenti rastvaraju trombove u krvi, razređuju gustinu krvi regenerišu i podmlađuju unutrašnje organe i kožu.
5. Fermenti koji pomažu regeneraciji nervnih ćelija, što je naučno dokazano, i pomažu u boljoj koncentraciji i pamćenju.

Osnovno delovanje medicinskih pijavica na organizam:

- analgetičko
- imunostimulativno
- bakteriostatično
- lipolitičko (raspad masnoća)
- drenažna funkcija
- hipotenzivno (normatenzivno)
- trombolitično
- antikoagulantno (protiv zgrušavanja krvi)

Jelena Ranković