Broj 279
Početna > Putovanja > Od Guče do Beer festa

Letnje turističke manifestacije u Srbiji

Od Guče do Beer festa

Među brojnim dešavanjima koje bi trebalo posetiti ovog leta izdvajamo Kosidbu na Rajcu, Čobanske dane, Beer fest na Ušću i Sabor trubača u Guči

Stari običaj kosidbe i takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama Rajca, okupiće i ove godine od 13. do 15. jula goste iz raznih krajeva. Kosci su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu. Najveštiji se brzo izdvoje. Oni manje vešti ih krišom posmatraju, kradu im zanat... na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za đidiju. Na sledećoj kosidbi on predvodi kosače.

Čobanski dani
Svake godine, u prvoj polovini jula, 13-15. jula na Pavlovdan, održava se turistička manifestacija Čobanski dani. Poslednjih nekoliko godina održava se u samom gradu Kosjeriću, dok se pre toga održavala na visoravni Gradu iznad Kosjerića. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija ima i veoma osmišljen sadržaj. Uz narodne pesme i igre, posetioci imaju prilike da vide i izložbu radova domaće radinosti, izbor najlepše čobanice, takmičenje u spremanju narodnih jela kosjerićkog kraja, nastupe poznatih estradnih umetnika i sportsko-rekreativni program. U sportskom delu, žitelji ovoga kraja takmiče se u različitim disciplinama, u skoku udalj, rvanju „u kosti", bučenju klipka, bacanju kamena s ramena, penjanju uz drvo, navlačenju kanapa.

Beer fest na Ušću
Jubilarni Belgrade beer fest, 10. po redu, koji će se održati od 14. do 19. avgusta na Ušću, okupiće mnogobrojne rok izvođače iz regiona, kao što su Prljavo kazalište, Plavi orkestar, Crvena jabuka, Partibrejkersi, Vlatko Stefanovski, Plejboj, Rambo Amadeus, Obojeni program... Ovogodišnji Beer fest trajaće šest dana i ove godine zadržati ono po čemu je poznat - besplatan ulaz, raznovrstan muzički program koji se bazira na rokenrol zvuku, pre svega bendova iz Srbije i regiona, široku ponudu domaćih i inostranih pivskih brendova, kao i društvene kampanje s naglaskom na zaštiti životne sredine.

Sabor trubača u Guči
Ovogodišnji 52. Sabor trubača u Guči najavljen je od 6. do 12. avgusta. I ove godine svi gosti Sabora imaće priliku da prate „okršaj" najboljih majstora trube. Na finalnom trubačkom takmičenju, koje prati stručni žiri i žiri publike, najbolji orkestri i solisti steći će zvanje dragačevskih pobednika, što će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale. Pored koncerta „Virtuozi trube", među kojima su Dejan Petrović i Dejan Lazarević, kao i evropska di-džej zvezda Šantel, biće održan i tradicionalni spektakularni ponoćni koncert, na kome će nastupiti finalisti ovogodišnjeg Sabora. Biće održan i koncert Miroslava Ilića, koji ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada, a u porti Crkve Sv. Arhangela Mihaila u Guči će, u okviru koncerta srpske duhovne muzike, nastupiti naši čuveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike - braća Teofilovići. U nedelju, 12. avgusta biće održano treće međunarodno takmičenje trubačkih orkestara iz celog sveta. Posle proglašenja pobednika nastupiće ansambl „Kolo".

Ljubičevske konjičke igre
Od 2. do 4. septembra u Požarevcu se održavaju Ljubičevske konjičke igre, međunarodno takmičenje u konjičkom sportu u preskakanju prepona, galopskim i kasačkim trkama. Posebna atrakcija su običajne igre u višeboju, kurirsko jahanje, gađanje kopljem, strelom, topuzom i seča sabljom. Kroz centar Požarevca dan pre takmičarskog dela prodefiluje povorka svih učesnika igara. Pre održavanja igara svečano se polaže zakletva kojom se učesnici obavezuju da će se nadmetati sportski i viteški.

Kosidba na Rajcu - 13-15. jula
Čobanski dani - 13-15. jula
Beer fest na Ušću - 14-19. avgusta
Sabor trubača u Guči – 6–12. avgusta
Ljubičevske konjičke igre - 2-4. septembra

Žaklina Milenković