Broj 279
Početna > Lepi i zdravi > Kolaps bez najave

Toplotni udar

Kolaps bez najave

Ekstremno visoke temperature, praćene visokim procentom vlage u vazduhu mogu da uzrokuju toplotni udar čak i kod onih sa besprekornim zdravstvenim stanjem

Doktorka Bojana Božović, lekarka opšte medicine, kaže da dugotrajna izloženost suncu, kao i boravak u pregrejanim zatvorenim prostorijama mogu da uzrokuju slom termoregulacionog sistema u organizmu.
- Toplotni udar je akutna pregrejanost tela, slom termoregulacionog sistema sa mogućim oštećenjem tkiva (mišići, mozak) i letalnim (smrtnim) ishodom. Obično ga izaziva kombinovano delovanje povećane temperature sredine, povećana vlažnost vazduha, kao i smanjenje sposobnosti odavanja toplote. Situacija postaje ozbiljna kada je vlažnost vazduha iznad 85 odsto i temperatura vazduha iznad 33 stepena - objašnjava dr Božović.

Znaci upozorenja
Tropske temperature i sunce koje prži podstiče telo da se pojačano znoji kako bi se rashladilo. Međutim, kada je vlažnost vazduha visoka, znoj ne može da isparava s kože, organizam zbog toga troši dodatnu energiju pa se mnogi suočavaju sa brojnim zdravstvenim tegobama. Toplotni udar se javlja naglo i bez najave - iznenadnim kolapsom i padom pritiska.
- U prvom trenutku se javljaju malaksalost, glavobolja, vrtoglavica, muka i ošamućenost. Ubrzo dolazi do naglog povećanja telesne temperature, često i do 40 stepeni. Znojenje je smanjeno na minimum, gotovo da ga i nema. Koža je suva i topla, dok je krvni pritisak u početku blago povišen, pa se potom smanjuje. Rad srca je ubrzan - kaže naša sagovornica.

Koga pogađa
Pored štetnih uticaja spoljašnje sredine, toplotni udar pogađa stariju populaciju, fizički aktivne osobe (radnici, sportisti, seljaci, vojnici...), kao i pojedince koji se slabije znoje.
- Toplotnom udaru su skloni svi koji obavljaju posao na otvorenom ili u uslovima gde je visoka temperatura, rekreativci koji vežbaju u periodu najvećih vrućina, oni koji imaju umanjenu sposobnost znojenja (urođeno smanjen broj znojnih žlezda, ihtioza), gojazne osobe, alkoholni zavisnici i svi ljudi sa slabim imunim sistemom. Moram naglasiti da posebno treba povesti računa o pojedinim lekovima koji pogoduju razvoju toplotnog udara, a to su diuretici, sedativi, analgetici - ističe dr Božović.

Preko potrebno rashlađivanje
Lekari upozoravaju da su posebno opasne nagle promene temperature, jer telu treba nekoliko dana da se prilagodi.
- U slučaju toplotnog udara odmah treba početi sa hitnim snižavanjem temperature tela obolelog. Važno je raskomotiti ga, osloboditi suvišne odeće, preneti ga u hlad i poprskati ga vodom. Savetuju se hladne obloge na glavi i telu. Rashlađivanje je potrebno nastaviti dok se telesna temperatura ne snizi na 38 stepeni. Temperaturu treba meriti na svakih deset minuta, jer se već po prestanku rashlađivanja ona ponovo povećava. Pacijenta hitno treba transportovati u bolnicu kako bi dobio odgovarajući tretman lečenja i kako bi se sprečio fatalan ishod - kaže dr Božović.

Prva pomoć
- preneti obolelog u hlad ili ga izneti iz pregrejane prostorije
- raskopčavanje i oslobađanje od viška odeće
- postavljanje u ležeći položaj ako je pri svesti ili u bočni relaksirajući ako nije
- prskanje vodom
- stavljanje hladnih obloga na glavu i telo ili brisanje rastvorom razblaženog alkohola s vodom
- nadoknada tečnosti
- pozvati hitnu pomoć

U vreme tropskih vrućina
- nosite laganu, svetlu, komotnu odeću, kao i šešir sa širokim obodom
- koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) od 30 ili više
- pijte više tečnosti a posebno napitke koji sadrže elektrolite
- preporučuje se 700 ml tečnosti dva sata pre vežbanja, još 2,5 dl vode neposredno pre treninga
- tokom vežbanja, pijte još 2,5 dl na svakih 20 minuta, čak i ako ne osećate žeđ
- pomerite ili otkažite aktivnosti napolju

Dragana Rodić