Broj 278
Početna > Intervju > Život u ritmu galopa

Kako postati džokej

Život u ritmu galopa

Iva Vitanović ima zvanje džokejskog učenika, što znači da kao jahač iza sebe ima manje od deset pobeda u karijeri

Kako ste se odlučili za ovo zanimanje?
Ozbiljnije bavljenje jahanjem je počelo zahvaljujući drugaricama Ireni Nicović i Simonidi Simić, koje su mi omogućile da jašem preponske konje „Gorska Tima". Prošle godine sam učestvovala na Prvenstvu Beograda i, među Amazonkama, zauzela treće mesto sa grlom Oki Doki. Iste sezone sam izjahala galopsku Listed trku „Vlada Ilić".

Koje su dobre i loše strane ovog posla?
Loše - generalno opasan sport, nedovoljno plaćen, neadekvatni uslovi za rad i napredak, a tu je i limit kada je težina u pitanju. Džokeji su stalno na dijeti jer je poželjno da njihov teret bude oko 53 kg. Dobre - trke, pobede, aplauzi publike, povišeni adrenalin kada ste u sedlu brzih konja.

Kako izgleda rad sa ovim životinjama?
Konj ima svoje mišljenje, strahove, mogućnosti i džokej bi trebalo da ume da iz njega izvuče maksimum u toku trke. Svi su različiti - ima vrednih, drugih koji ne vole da treniraju, ljutih, a tu su i dobrice kao što je moj konj, poznatiji pod imenom Mali. Imao je mentalne barijere - galopira lako, a onda, na 500 m do cilja jednostavno stane. Možete da ga bijete, trpeće sve, ali neće ubrzati. Engleski trener ga je, ignorišući njegove povrede, terao do iznemoglosti. Dosta dugo sam bila ne samo njegov jahač i trener već i psihijatar.

Kako izgleda vaš radni dan?
Džokeji ustaju u četiri-pet ujutru. Konjima se najpre postavlja čista slama i daje doručak. Sat kasnije, oni se sedlaju i izvode napolje. Potrebno je petnaestak minuta da se zagreju i onda kreću na stazu. Posle treninga i posle podne opet je šetnja na programu jer je važno da životinja što više vremena provodi napolju.

Da li ima ograničenja u godinama da bi se čovek bavio ovim zanimanjem?
Najmlađi jahači su stariji maloletnici koji uz dozvolu roditelja mogu da se takmiče, a krajnja granica ne postoji. Ima džokeja koji su aktivni i u osmoj deceniji života.

Za kraj, možemo li najaviti trku godine?
Dođite na Beogradski hipodrom 1. jula jer se tada održava 90. srpski galopski derbi. Očekuje se veliki broj učesnika. Neka dame pripreme šešire i odaberu svoje favorite.

Žaklina Milenković