Broj 278
Početna > Lepi i zdravi > Uživancija u vodi

Beba na letovanju

Uživancija u vodi

Posle kupanja u moru, jezeru ili bazenu obavezno istuširajte bebu čistom vodom kako biste sprečili eventualne infekcije i isušivanje njene nežne kože

Kupanje u moru, jezeru ili bazenu u letnjem periodu predstavlja pravo zadovoljstvo kako za mališane tako i za njihove roditelje. Doktorka Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari grad, kaže da je pre ulaska u vodu sa bebom neophodno postepeno joj rashlađivati telo laganim prskanjem.

- Izlaganje mališana suncu, a samim tim i njihov boravak u vodi se ne preporučuje posle 10 sati ujutru i pre 18 časova. I tada, bebi treba obavezno staviti šeširić ili kačket kako biste joj zaštitili glavu od uticaja sunčevih zraka. Bebe uzrasta do šest meseci ne treba štititi kremama, dok je one starije, do godinu dana, poželjno mazati preparatima koji sadrže cink ili titanijum (mineralna UV zaštita). Modni detalji tipa kupaćih kostima i gaćica u ovom uzrastu nisu poželjni - objašnjava dr Mićović.

Bazenčić u hladu
Ako ovog leta ne možete svojoj porodici da priuštite letovanje, a želite da vaš najmlađi član uživa u brčkanju, kreirajte mu kutak na terasi ispod suncobrana gde ćete smestiti mali bazen, s temperaturom vode koja će najviše prijati.
- Ukoliko beba samostalno sedi, a ostali ste u gradu ovog leta, možete napuniti bazenčić s vodom. U tom slučaju veoma je važno da bazenčić ne bude direktno izložen suncu, već u hladu ili ispod suncobrana. Bez obzira na hladovinu, beba bi trebalo da ima na sebi pored šešira i majicu kratkih rukava - kaže dr Mićović.

U kupaćim na pesku
Zbog izloženosti raznim česticama uz obalu mora ili jezera, plićaku ili na ivici bazena, a koje mogu da izazovu genitalne infekcije kod mališana, stručnjaci upozoravaju da roditelji obavezno svom detetu obuku kupaće gaćice. Po povratku sa plaže ili bazena lekari savetuju ispiranje tekućom vodom.
- Za malu decu koja već sama sede u pesku i prave kule ili se igraju kamenčićima, važe ista pravila zaštite od štetnog sunčevog zračenja. Zbog bolje higijene, u ovim situacijama, preporučuju se kupaće gaćice - ističe dr Mićović.

Morska avantura
Novopečeni roditelji nisu baš spretni sa svojim malim naslednikom na plaži. Da bi privikavanje na more i njegovu temperaturu prošlo bez vike i suza, najbolje je ući u vodu s bebom u naručju. Mališan će se tako lakše opustiti, pa će lagano kvašenje nogu i ruku za njega biti jedno novo čarobno iskustvo. Još ako ga postavite u šlauf sa prorezima za nogice, vrlo brzo će želeti ponovo da uđe u vodu. Popularni „mišići" oko ruku ohrabriće dvogodišnjake i trogodišnjake da se upuste u morsku avanturu.
- U svim uzrastima važe ista pravila postepenog ulaska u vodu. Zagrejano telo neophodno je laganim prskanjem polako rashlađivati. Kod male dece je to moguće predstaviti kao igru, a starije, koji sami ulaze u vodu, naučiti da je to veoma važno za bezbedno kupanje u letnjim mesecima.

Dragana Rodić