Broj 278
Početna > Putovanja > U znaku festivala i mode

Leto u Beču

U znaku festivala i mode

U turističkoj ponudi Carskog grada ovog leta je veliki broj koncerata pod vedrim nebom, međunarodni džez festival i modna dešavanja

Međunarodni džez festival od 25. juna do 9. jula tradicionalno se održava već više od dve decenije. Na ovom festivalu su granice između džeza, bluza, soula, popa i svetske muzike uvek bile prilično labave. Ovogodišnji program okupiće, između ostalih, imena poput Erika Bardona, Britanca sa prastarim hitom Don't let me be misunderstood, Bobija Mekferina, koji po drugi put nastupa na ovom festivalu, Džoa Bonamase, Rufusa Vejnrajta, gitarista Džona Skofilda i Marka Riboa, Majka Sterna, Kita Džereta, Gerija Pikoka, Džeka Dedžoneta. Koncerti se održavaju na 11 lokacija u gradu.

Festivalske nedelje s Kejt Blanšet
U glavnom gradu Austrije već je u toku jedan od starijih evropskih festivala kulture Bečke festivalske nedelje. Na programu će se naći 36 predstava iz 24 zemlje. Najpoznatiji operski i pozorišni režiseri, dirigenti i orkestri predstaviće svoje produkcije na 20 lokacija u Beču, od Burgteatra preko Muzejskog kvarta do nastupa na otvorenom. Velika zvezda glumačkog programa je australijska glumica Kejt Blanšet, koja će nastupiti u predstavi Big and Small. Pozorišne premijere imaće Peter Handke (Lepi dani iz Aranjueza), Ulrih Zajdl (Loši momci) i Paulus Hohgaterer (Makulatura").

Velika opera i za male ljude
U Beču u klasičnoj muzici ne uživaju samo odrasli. Brojne kulturne ustanove imaju posebne programe za decu i omladinu. Na krovu Bečke državne opere nalazi se specijalno koncipirana igraonica za mladu publiku. U dečjem operskom šatoru ove godine je na programu i dečija opera Riharda Vagnera Vile.

Ivica i Marica
Marionetsko pozorište u dvorcu Šenbrun pravi je doživljaj za čitavu porodicu. Umetnički ples sa skupocenim marionetama povezan je najmodernijom tehnikom. Predstave se prikazuju tokom cele godine, između ostalog Čarobna frula za decu, Slepi miš za decu i Ivica i Marica.
U Bečkoj narodnoj operi na programu su takođe operske predstave za najmlađu publiku, kao na primer, specijalna dečja produkcija - baletska komedija Maks i Moric. Na dečjim radionicama deca saznaju sve o operi, baletu i instrumentima.

Summer of Fashion
U čuvenom bečkom Muzejskom kvartu (MQ) ovo leto će biti u znaku mode i umetnosti. Od juna do septembra u okviru manifestacije „Summer of Fashion im MQ" posetioce očekuju brojni događaji od izložbi, preko modnih revija i filmskih programa, podijumskih diskusija, prodajnih sajmova, radionica, do aktivnosti za decu i omladinu. Tom prilikom moda i umetnost treba da podstaknu na diskusiju i pokažu gde su granice, kada se udruže umetnici i modni stvaraoci.
Početak manifestacije je obeležen otvaranjem izložbe „Umetnost i moda" u muzeju MUMOK (Muzej moderne umetnosti), a završetak će obeležiti revija „Vienna Fashion Week", koja se održava od 12. do 16. septembra u Beču.

Žaklina Milenković