Broj 278
Početna > Lepi i zdravi > Saznajte šta stvarno želite

Hrana za dušu

Saznajte šta stvarno želite

Koliko često radite nešto što vas zaista ispunjava, što vas regeneriše i čini da sijate iznutra? Vreme je da zakažete sastanak sa sopstvenom dušom i saznate šta je to što vas raduje, jer ćete na taj način zavoleti sebe i poboljšati kvalitet života

Kad odvojimo vreme za sebe i damo sebe sebi, vraćamo se u život, dodajemo život godinama, pa nam je onda život osmišljeniji i ima pravu svrhu. Aktivnosti koje hrane dušu razlikuju se od osobe do osobe, ali je lako otkriti šta je to što vas ispunjava.
- Vreme za 'mene' često stavimo u pregradu 'nevažno', i ostavimo za neki drugi dan. Ali kad uradimo nešto što nas ispunjava i čini da svaki delić naše duše peva, efekat je čaroban i utiče na svaku oblast našeg života. Prisutniji smo, srećniji, zadovoljniji, efikasniji u poslu. Stvari koje imaju za cilj hranjenje duše, povećanje potencijala, efikasnosti nisu važne, one su krucijalne! Kao što automobil ne može da ide bez goriva, tako i mi ne možemo da živimo ispunjenim životima ako stalno oduzimamo, a vrlo retko dodajemo, objašnjava Lidija Marković, koja je svoj neurolingvistički Momentum strategies projekat prilagodila treningu i primeni u širokom miljeu različitih profesija.

Ne čekajte pravi trenutak
Kad savladate tehniku davanja vremena samome sebi, još više ćete uživati u druženju s drugim ljudima, pažljivije ćete birati svoje okruženje, bićete svesniji svojih potreba i onoga što vas istinski ispunjava. Činjenica je da smo naučeni da čekamo pravi trenutak da bismo radili stvari koje nas ispunjavaju. Ali taj se trenutak neće pojaviti. Postoji velika šansa da ga čekate jedno izvesno vreme! – kaže naša sagovornica, koja živi u Engleskoj ali redovno dolazi u Srbiju i drži radionice iz neurolingvističkog programiranja.

Krenite u akciju
Odvojte pola sata kako biste dobili što više od ove vežbe. Zatvorite oči, udahnite i izdahnite duboko nekoliko puta, i oslušnite šta se dešava u vašem telu. Opustite se, a ako ipak osetite veliku aktivnost uma, puno pitanja, unutrašnjih dijaloga, prihvatite ih i neka vam oni budu vodič. Uposlite ih! Pitajte ih da vam ukažu na aktivnosti/navike koje treba otpustiti i kojima je prošao rok trajanja, dozvolite im da odu i razmislite kojim biste ih novim aktivnostima/navikama zamenili. Kad završite, napravite listu tih 'novih' aktivnosti i krenite u akciju!

Sledite same sebe

Iako je organizovana za porodicu i uži krug prijatelja, Lidija je prisustvovala promociji knjige Iv Branson, majke ser Ričarda Bransona, i evo šta je ponela sa tog inspirativnog događaja - Kad sam ugledala Iv, pažnju mi je privukla njena spontanost, otvorenost, radoznalost i vragolast osmeh. Ona ceo život živi tako što je ostala svoja, autentična, spontana, otvorena, bez obzira na to ko je u njenom okruženju. Iz njenih priča jasno se videlo da je hrabra, da ne prihvata 'ne' kao odgovor. Naučila je da upravlja avionom u vreme kada ženama nije bilo dozvoljeno da hodaju same ulicom. Ona se upravlja Ničeovom filozofijom, kad je 'zašto' jako, put do 'kako' se lako nađe. Ako smo spremni da sledimo sebe i svoje snove, možemo otići daleko! Glavni sastojak za ovakav život je da to uradimo sami i da ne očekujemo od drugih da sanjaju naše snove. Ne može se sanjati o ispunjenom životu ako nismo iskreni prema sebi. Nađite trenutak za sebe i zapitajte se šta bi trebalo da se desi kako biste sledili sebe. Šta bi trebalo da se desi kako biste sebi 'poklonili' to iskustvo. I makar nakratko osetili lepotu, jednostavnost i ispunjenost vašeg autentičnog bića, objašnjava Lidija Marković.

Pronađite šta vas ispunjava

Odvojte petnaestak minuta za ovu vežbu.
- Gde vam lutaju misli kad sanjarite? Kad ne biste imali nikakvih obaveza, ili kad biste imali ceo dan na raspolaganju, šta biste radili?
- Koje aktivnosti, u kojima ste ranije uživali, čine da vam srce brže zakuca čak i na samu pomisao na njih? One koje vam vraćaju osmeh na lice?

Holistički pristup duši
Lidija Marković je školovana u Engleskoj, gde živi više od 20 godina. U Nišu je osnovala holistički NLP centar koji nudi raznovrstan repertoar programa: treninge NLP, komunikacije, motivacije, koučing, samovrednovanje... Kao zamenik predsednika Udruženja za Liaison psihijatriju, autor je prilagođenog NLP programa za tretman pacijenata sa hroničnim somatskim bolestima, akreditovan od strane Ministarstva zdravlja i nauke. Član je Upravnog odbora Srpskog udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing, kao i Izvršnog upravnog odbora Evropskog udruženja za psihološko savetovanje, gde predstavlja Srbiju.

Pripremila J. R.