Broj 278
Početna > Prica > Nera mi je obasjala život

Irena Stojanović

Nera mi je obasjala život

Nakon jednoipogodišnje pauze, voditeljka Irena Stojanović vratila se pred kamere i odnedavno ponovo vodi emisiju „48 sati svadba", srećna je i ispunjena iako priznaje da joj teško pada razdvajanje od ćerkice

Lepa voditeljka, koja je zbog svog posla obišla Srbiju uzduž i popreko, kaže da je bila presrećna kada je saznala da će voditeljsku ulogu zameniti ulogom majke, za koju je bila potpuno pripremljena. Irena otkriva da od svoje jednogodišnje ćerke Nere uči iz dana u dan, pa je danas strpljivija, ne gubi energiju na nebitne stvari i uživa u svakom trenutku, a svim budućim mamama savetuje da se ne plaše materinstva, jer je to najbolja stvar koja može da se desi ženama.

Pre godinu dana postala si mama. Koliko se tvoj život i pogled na svet promenio od tog trenutka?

Mnogo toga se promenilo, za početak postala sam odgovornija, zrelija, ali i osetljivija.

Kako si reagovala kada si saznala da čekaš bebu?
Kada sam čula radosnu vest, zaplakala sam. U meni su bila pomešana osećanja neizmerne sreće, straha i strepnje. U potpunosti sam bila spremna za ulogu mame.

Po čemu ćeš pamtiti trudnoću?

Bila sam aktivna trudnica, nije me držalo mesto. Šetala sam, družila se, išla sam na psihofizičke pripreme za porođaj i tamo upoznala divne mlade žene s kojima sam i dalje u kontaktu. Sada, kada smo postale mame, redovno se okupljamo, družimo i razmenjujemo iskustva.

Koliko si brinula o svom izgledu za vreme trudnoće, a i kasnije posle porođaja?
Brinula sam dosta o svojoj koži, najviše sam se plašila strija, koje, na svu sreću, nisam dobila. Na početku trudnoće sam čak gubila na kilaži, jer sam imala velike mučnine. Kasnije sa apetitom nisam imala problema, nisam imala neke posebne prohteve, ali mislim da sam pojela tone viršli i krušaka. Čokolada, koju inače obožavam, nije mi se uopšte jela. U poslednjem mesecu trudnoće sam imala problema sa oticanjem ruku i nogu, ali ni to me nije sprečavalo da satima šetam. Ugojila sam se čak 26 kilograma, ali više od pola dobijenih kilograma mi je spalo nakon samog porođaja. Nisam držala nikakve dijete, pošto Neru još uvek dojim, ali sam redukovala ishranu i kilogrami su počeli da nestaju.

Kakvo iskustvo ti je doneo porođaj?
Osećaj kada privijete svoje dete na grudi prosto je neopisiv. Sreća je neizmerna, srce vam je toliko veliko i ispunjeno da vas prosto guši i mislite da će pući od te miline. Odjednom vam više ništa nije važno osim tog malenog bića čije pokrete osećate na sebi.

Ko je izabrao ime za ćerku?
Nera na hebrejskom znači svetlost, a naša devojčica nas je sve obasjala svetlošću, zato smo i rešili da joj i damo to ime.

Kako si se snašla u prvim mesecima majčinstva?
Ja sam štreber u životu, za sve se uvek dobro pripremim, tako da sam se i za majčinstvo dobro pripremila. U ulozi mame uživam, srećna sam i ispunjena.

Kažu da žene kada dobiju dete postaju plašljivije. Od čega ti najviše strahuješ?
Sada, kada sam mama, plašim se samo dve stvari: svega i svačega. Tek sada razumem svoju mamu i njene strahove vezane za mene.

Kakva je Nera beba?
Nera je divno dete, vesela je, nasmejana i poslušna. Radoznala je, a opet obazriva. Samostalna je i uporna. Voli mnogo muziku i decu. Uživam u svakom trenutku sa njom.

U kojoj meri je tvoj suprug uključen u svakodnevne aktivnosti oko nje, kako se on snalazi?
Kada se Nera rodila, odlučili smo da ne koristimo „baka servis". Sve smo sami radili oko deteta od prvog dana, tako da se tata podjednako dobro snalazi oko Nere. Bake smo štedeli za ove dane koji su sada nastupili, da čuvaju Neru na smenu dok su mama i tata na poslu.

Čime te ćerkica najčešće nasmeje i razneži, u kojim ritualima uživate?

Nasmeje me svojim postupcima, naročito u situacijama kad kod nje prepoznam svoje osobine. Nera je velika maza, obožava da se mazi.

Da li je već izgovorila svoju prvu reč?

Jeste, njena prva reč je i bila „mama". Brbljiva je na mamu.

Čemu te je majčinstvo naučilo, a postoji li nešto čemu te je ćerka naučila?

Od Nere učim iz dana u dan. Naučila me je da budem strpljivija, da energiju ne gubim na nebitne ljude i stvari. Da uživam u svakom trenutku, da se brže spremam ujutru, da više bitnih stvari radim u isto vreme, da manje spavam, da se još više smejem.

Ponovo vodiš emisiju „48 sati svadba". Kako je vratiti se na posao i stati pred kamere posle više od godinu dana?
Mnogo sam odsustvovala od kuće pre trudnoće. Prešla sam Srbiju uzduž i popreko i odmor mi je prijao. Sada sam spremna za nove izazove.

Hoćeš li uspeti da uskladiš posao i majčinstvo, da li ti teško pada razdvajanje od Nere?

Nera i ja smo bile nerazdvojne 24 sata dnevno i ovo odvajanje nam je teško palo. Još smo u fazi privikavanja, ali sam srećna jer Nera ima divne bake kojima maksimalno verujem.

Uputi savet mamama.

Ne postoji neki univerzalni savet. Na samom početku treba slušati svoje telo, a kasnije svoj instinkt. Ne treba se plašiti materinstva, jer to je najbolja stvar koju mi žene imamo privilegiju da osetimo.

Milica Prelević