Broj 278
Početna > Lepi i zdravi > Najčešće letnje tegobe

Sezonske infekcije

Najčešće letnje tegobe

U toku vrelih dana uobičajene su crevne infekcije, gljivice i bradavice, upale grla i uha izazvane bakterijama i virusima. Često dolazi i do očnih i urinarnih infekcija prouzrokovanih kupanjem u bazenima prepunim hlora

Leto je godišnje doba koje nas, između ostalog, podseća da je došao trenutak za planiranje godišnjih odmora i putovanja. Nažalost, često se dešava da te planove, pa čak i samo uživanje na odmoru, poremete najčešći letnji zdravstveni problemi.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije su češće u letnjim mesecima jer im prija toplo i vlažno okruženje, a mesta oko bazena i tuševa su idealna podloga za njihovo razmnožavanje. Infekcija se najčešće manifestuje belim flekama na leđima, stomaku i rukama. One su leti vidljive jer zaraženi delovi kože ne mogu da pocrne. Da biste sprečili pojavu gljivica i bakterija, najvažnija je pravilna i redovna higijena.

Odmor bez upale uha

Boravak na moru, jezeru ili bazenima tokom vrelih letnjih dana neretko može predstavljati rizik za razvoj upale uha - otitisa. Osim što je praćen jakim bolom, kao propratni simptomi otitisa mogu da se jave glavobolja, nagluvost i svrab, te ovo stanje zahteva javljanje specijalisti otorinolaringologu.
Najčešća oboljenja su upala spoljnjeg ušnog kanala, akutno zapaljenje srednjeg uha i nakupljanje cerumena u spoljnjem ušnom kanalu. Zapaljenje spoljnjeg ušnog kanala uglavnom izazivaju streptokoke. Uslovi koji predisponiraju zapaljenje su kupanje u bazenima, otvorenim vodama, prašina...

Crevne infekcije
Crevne infekcije su među najčešćim bolestima letnjeg perioda, a uz povišenu temperaturu javljaju se povraćanje i proliv, što može izazvati opasan gubitak vode iz organizma. Izvor infekcije najčešće je nepravilno čuvana ili pripremljena hrana kao što su mleko, sladoled, jaja, meso, nedovoljno oprano voće i povrće, prljave ruke. Ukoliko infekcija ne traje duže od jednog dana, ne bi trebalo da uzimate lekove već samo da se odmarate, pijete što više tečnosti i slanih rastvora. Ako bolovi potraju duže, obratite se lekaru.

Hlamidija i u peškiru
Razvoju infekcije doprinosi nošenje mokrih i uskih kupaćih kostima, naročito ako su izrađeni od sintetike ili drugog materijala koji ne diše. U letnjem periodu treba se čuvati i od bakterijskih infekcija koje izazivaju hlamidija, mikoplazma i ureaplazma, kao i od virusnih herpesa. Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu da se dobiju i preko peškira, u kontaktu mikroba sa sluznicom vagine. Na isti način možete da se zarazite virusom koji će izazvati kondilome, jer na peškiru može da se zadrži i do šest sati posle brisanja.
Kondilome izazivaju humani papiloma virusi i najčešće se prenose seksualnim kontaktom, a da biste se zaštitili od ovog virusa, po savetu lekara ne smete da koristite tuđe peškire, niti da u kupaćem kostimu ili kratkoj suknji sedite na stolicama na javnim mestima.

Virusi napadaju i oči
Visoke temperature pogoduju razmnožavanju i širenju raznih mikroorganizama poput bakterija, virusa i gljivica koji često napadaju oči. Zato je leti mnogo veća mogućnost za nastanak infekcija, od onih najbanalnijih kao što su čmičak, konjunktivitis, otok, crvenilo i krmelji, do najopasnijih poput upale rožnjače.
Pojačana higijena je najbolja prevencija. Redovno se umivajte i tuširajte, naročito nakon kupanja u bazenu ili moru, i uvek koristite čiste, suve peškire. Osobe koje su sklone herpetičnim infekcijama rožnjače moraju da budu posebno oprezne jer visoka temperatura smanjuje odbrambene snage organizma. Ukoliko ipak dođe do infekcije, oči treba obilno ispirati sterilnim fiziološkim rastvorom, a ako se tegobe pogoršaju, treba hitno otići lekaru. I najmanji bol ili pogoršanje vida razlog su za traženje stručne pomoći.

Letnje upale grla
Upala grla u letnjim mesecima može biti virusna i bakterijska. U najvećem broju slučajeva krivci za bol u ždrelu su virusi. Ova vrsta infekcije narušava odbrambene mehanizme i stvara podlogu za bakterijske infekcije. Grebanje u grlu bez bola je simptom virusne infekcije, koja obično prolazi sama od sebe uz tople napitke i vitamine, dok je kod bakterijske neophodan odlazak lekaru.

Ž. M.