Broj 277
Početna > Lepi i zdravi > Šijacu pobeđuje bol

Energetske tehnike lečenja

Šijacu pobeđuje bol

Rezultat šijacu terapije su nesmetan protok životne energije, pobuda prirodnih potencijala samolečenja i regeneracije, snaženje odbrambenog sistema organizma i ujedinjavanje tela, psihe i duha

Šijacu je nastao u Japanu, početkom dvadesetog veka, kao kombinacija drevnih znanja kineske tradicionalne medicine i dostignuća zapadne medicine. To je energetska tehnika, što od terapeuta zahteva specifično stanje mira i koncentrisanosti, a koje se, tokom tretmana, najčešće prenosi i na samog pacijenta. Šijacu je spoj akupresure (pritiskanje tačaka na koži) i metoda pomeranja tela pacijenta (što radi šijacu terapeut). Metod je neinvazivan i poseduje profilaktičku i terapijsku komponentu.

Energetski kanali
- Tradicionalna kineska medicina je odavno ustanovila da čovek predstavlja splet energetskih kanala (meridijana) koji premrežavaju čitavo telo, spajajući unutrašnje organe sa određenim tačkama na koži. Kroz te meridijane, tvrde Kinezi, protiče univerzalna životna sila, koju oni nazivaju ki (ili či) - kaže Gordana Popović, lekar opšte medicine.

U cilju lečenja
Prema njenim rečima, ako je ki energija usporena ili u neravnoteži - nastaju bolesti, dok njenim ubrzavanjem i harmonizacijom doprinosimo zdravlju.
Premda pomenuti energetski kanali (meridijani) imaju kontakt s površinskim tačkama na koži, možemo ih regulisati (podsticati ili harmonizovati) upravo pritiskanjem tih tačaka. Tako se razbijaju energetske blokade i vraća zdrav protok energije u bilo koji deo telesnog sistema.
Rezultat šijacu terapije su nesmetan protok životne energije, pobuda prirodnih potencijala samolečenja i regeneracije, snaženje odbrambenog sistema organizma i ujedinjavanje tela, psihe i duha.

Na prvom pregledu
- Kada prvi put dođete kod šijacu terapeuta, prvo se obavlja detaljan razgovor u toku kojeg će vas terapeut, po pravilima tradicionalne kineske medicine, pregledati opipavanjem pulsa, kao i posmatranjem jezika i lica.
Nakon što utvrdi stanje vaših energetskih kanala, sledi preporuka za vaš sistem ishrane koji će pomoći da se energetske neravnoteže isprave - objašnjava naša sagovornica.

Šijacu tretman
Šijacu se izvodi na podu (na šijacu prostirci) ili nekoj čvrstoj i stabilnoj podlozi. Pacijent tokom tretmana sedi ili leži, i udobno je obučen u odeću od prirodnog materijala. Položaj pacijenta uvek mora biti takav da mu obezbedi opuštenost i komociju. Šijacu terapeut deluje na akupresurne tačke palcem, prstima, dlanom, laktom ili stopalima, sve u zavisnosti od toga šta se i kako tretira, tj. na kom telesnom području se nalazi predmetna tačka.

Za bolji protok energije
Tretman obuhvata celo telo, a pacijent može biti postavljen u sedeći položaj, ili da leži potrbuške, na leđima ili bočno.
Ruke terapeuta su u neprestanom kontaktu s telom pacijenta. Pronalaze određene tačke na koži i pritiskom na njih podstiču protok energije u određenom meridijanu (energetskom kanalu). Osećaj kod pacijenta može biti sličan peckanju, strujanju, a nekada i slabom bolu. Tačke se pritiskaju u trajanju od nekoliko sekundi, sa pauzama između. Bitno je da pacijent bude opušten, da slobodno i duboko diše.

U službi prevencije
U sprečavanju nastanka oboljenja, šijacu je izuzetno efikasna tehnika jer proizvodi čitav niz pozitivnih efekata:
- ojačavanje otpornosti na bolesti;
- ublažavanje stresa i napetosti;
- smirivanje nervnog sistema;
- harmonizacija emocija i psihe;
- unapređenje cirkulacije;
- izbacivanje otrova;
- smirivanje bolova i bolja pokretljivost;
- regulacija krvnog pritiska.

Preporuka terapeuta
- Ne jesti tešku hranu bar dva sata pre tretmana.
- Obući se udobno, u trenerku od prirodnog materijala.
- Biti pripremljen na relaksaciju.
- Organizovati se tako da se nakon tretmana možete posvetiti sebi.

Žaklina Milenković