Broj 277
Početna > Lepi i zdravi > Nepromišljeno u avanturu

Hitna kontracepcija

Nepromišljeno u avanturu

Kada se sunce rasplamsa, a leto udari u glavu, mnogi mladi se nepromišljeno upuste u seksualnu avanturu. Samo nekoliko sati posle razbuktalih strasti nastaje panika kada shvate da je intimni odnos prošao bez zaštite

Iako se kao moderan vid kontracepcije bezbedno koristi širom planete već nekoliko decenija, u našoj zemlji veliki deo reproduktivne populacije još uvek nije dovoljno informisan o efikasnosti hitne kontracepcije. Docent doktorka Ana Mitrović Jovanović iz GAK Narodni front kaže da je veoma važno da mladi ljudi znaju za hitnu kontracepciju kako bi, ako imaju nezaštićen seksualni odnos i nađu se pred mogućnošću neplanirane trudnoće, znali da postoji još jedan korak da se ona spreči.

Druga šansa

- Seks je u porodici tabu tema, a u školi se i ne pominje... Mladi osnovna znanja za život uče jedni od drugih. Tako se može čuti da se nakon seksualnog odnosa od neželjene trudnoće mogu zaštiti tuširanjem ili ako popiju čašu tekile, razblaženog sirćeta pa čak i koka-kole! Oni moraju da nauče šta je siguran seks, koje su kontraceptivne metode i kako se primenjuju. Moram da naglasim da hitna kontracepcija jeste kontracepcija, a ne oblik abortusa. Kao hormonska metoda hitne kontracepcije, kod nas su dostupne dve tablete. Jedna od njih se kupuje bez recepta i deluje ako se uzme do 72 sata od rizičnog odnosa. Stopa njene uspešnosti je 81 do 90 odsto. Druga tableta uzima se i do 120 sati nakon rizičnog odnosa (pet dana), izdaje se na lekarski recept i uspešna je u oko 98 odsto slučajeva. Pilula za dan posle ne može da dovede do prekida trudnoće, ukoliko je do nje došlo. Ona sprečava njen nastanak ako se uzme na vreme - naglašava dr Mitrović Jovanović.

Pilula za dan posle kao jedino rešenje
Prema rečima docenta doktora Artura Bjelice iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, jedan od najčešćih razloga zbog kog se ova metoda nedovoljno koristi jeste nepoznavanje mehanizma dejstva.
- Treba napraviti razliku između hitne kontracepcije i običnih kontraceptivnih pilula koje se uzimaju svakog dana. Sama reč „hitna" govori o neophodnosti njenog uzimanja zbog seksualnog čina koji je greškom završio onako kako nije planirano. Dešava se da kondom pukne, žena zaboravi da popije anti-bebi pilulu ili se u najgorem slučaju desi silovanje - tada je pilula za dan posle jedino rešenje. Iako hitna kontracepcija nije metod redovne kontracepcije, s obzirom na nemogućnost preciziranja plodnih i neplodnih dana u toku ciklusa, potrebno je obezbediti je za svaku ženu koja je zabrinuta za mogućnost nastanka neplanirane trudnoće - naglašava dr Bjelica.

Ako redovna kontracepcija zakaže
Hitna kontracepcija je dobra druga šansa za sprečavanje neželjene trudnoće ako je primena drugog kontraceptivnog metoda bila neadekvatna (prsnuće kondoma, greška u metodi prekinutog snošaja, zaboravljanje uzimanja klasičnih kontraceptivnih pilula)

Koliko često?
- povremeno kada za to postoji indikacija
- nikako ne sme biti zamena za redovnu kontracepciju
- pilula do 120 sati - ne više od jedanput u jednom menstrualnom ciklusu

 

Dragana Rodić