Broj 277
Početna > Zanimljivosti > Karting za početnike

Karting za početnike

Iako na prvi pogled karting izgleda kao igračka, „mala formula" namenjena je svima koji imaju hrabrosti i želje da se oprobaju u ovom sportu

Moćna mašina urla, ne čujete ništa oko sebe osim neprestanog brujanja motora, koji mora brže, preciznije i efikasnije, inače ćete zaostati... Do gole kože ste u znoju, vruće vam je ispod kacige, ruke su vam napete kao strune, morate da kontrolišete volan, centrifugalne sile vas čupaju iz vozila, u pojedinim momentima ste na samo desetak centimetara od betona, u punoj ste brzini...

Trka umesto teretane

Ne, nije u pitanju formula 1, već vožnja kartingom. Kada čujete da motor prosečnog kartinga ima svega 6,5 konjskih snaga, možda ćete se nasmejati: šta je to naspram formule 1 ili najobičnijeg jugića koji ima 45 konjskih snaga? Ne možete ni zamisliti šta sve mogu tih šest i po konja da proizvedu na vaš organizam. Nakon desetominutne trke, koliko one prosečno traju, osećate se umorno i iscrpljeno kao da ste bar dva sata intenzivno radili u teretani ili nosili nameštaj na treći sprat.

Nije sve u mišićima

Karting se, kao i svaki drugi automobilski sport, vezuje samo za muškarce, ali postoje i žene koje se veoma uspešno bave njime, jer ovde su polovi jednaki, nije sve u mišićima. Tamara Tanasić je jedina žena u kartingu u Srbiji i veoma se uspešno bori već 11 godina sa svim muškarcima na stazi.

Mala formula
- Na prvi pogled, karting izgleda kao igračka i to mnogi pomisle kada ga prvi put vide. „Mala formula" sa četiri točka, volanom i pedalama za gas i kočnicu nije namenjena samo deci, već svima, bez obzira na pol i godište, koji imaju hrabrosti i želje da probaju. Karting voze i deca koja imaju tek četiri godine, najpoznatiji vozač formule 1 Mihael Šumaher je svoju karijeru započeo upravo u kartingu sa četiri godine, kaže Tamara Tanasić, naš vicešampion u kartingu, koja je sportsku karijeru započela sa 12 godina.

Skup sport

Karting je bezbedan sport, ali se moraju poštovati svi propisi vezani za opremu i bezbednost, jer su nezgode moguće.
- U Srbiji interesovanje za karting opada iz godine u godinu, pre svega zato sto je veoma skup sport. Za jedan karting sa osnovnom opremom treba izdvojiti i više hiljada evra, a za profesionalno bavljenje ovim sportom ta svota je mnogo veća. Ukoliko želite da se oprobate u ovom sportu, postoje dve karting staze i obe se nalaze u Beogradu (jedna je u Surčinu, a druga na Karaburmi), u Srbiji postoji deset karting klubova sa tridesetak registrovanih vozača karting trka - kaže naša sagovornica.

Jasna pravila
Karting je sport u kome takmičari sede u svojim vozilima na motor. Cilj je pobediti u trci koja se odvija na određenoj traci. Sama reč „karting" potiče od engleske reči „cart" (kolica), dakle, karting je trka kolicima s motorom.

Prva dama kartinga
Sezonu 2010. Tamara Tanasić završila je na trećem mestu šampionata Srbije, još par puta bila je vicešampion a 2004. godine, sa 16 godina, osvojila je kup Beograda. - Sa 23 godine vreme je za učešće na auto-trkama, ali dalji planovi zavise samo od finansija i sponzora, koje je vrlo teško naći. Do sada je najveća podrška, mehaničar, sponzor bio moj tata Vlada, koji najviše veruje u mene - kaže Tamara.

Žaklina Milenković