Broj 276
Početna > Prica > U carstvu muškaraca

Biljana Vraneš

U carstvu muškaraca

Urednica vremenske prognoze na RTS-u Biljana Vraneš sa sinovima uživa u pričama o oblacima, nebu i planetama, a u vaspitanju njenih momaka rukovodi se time da su i najveći problemi rešivi ako se o njima otvoreno razgovara

Biljana kaže da se vaspitavajući sinove priseća sebe u tom uzrastu i prepoznaje neke svoje nestašluke u njihovima, zbog čega ih i lakše razume i usmerava na pravi put i priznaje da uživa u carstvu muškarca - supruga Borisa i sinova četrnaestogodišnjeg Marka i desetogodišnjeg Dušana koji su pravi kavaljeri.

Koje su po vama najbolje godine za porodicu, brak i decu, da li ste bili spremni za majčinstvo, mislite li da vam se „desilo” u pravom momentu?
To svakako treba da bude onda kada smatrate da ste dovoljno kompletni da možete da vodite računa i da brinete o malom biću koje zavređuje svu vašu pažnju. Neki se opredeljuju da to urade dok ne obave neke važne poslove, dok ne završe škole i fakultete i ne nađu posao, a ja sam na svu sreću imala sve to već rešeno i porodica je došla u pravi čas. Možda je čak moglo i biti koju godinu ranije, po nekom mom shvatanju sasvim je dobro ako se osobe opredele za porodicu i brak između 25 i 30 godine.

Kako ste se spremali za majčinstvo?
Mi smo silno želeli našu decu i kada je prvi sin pokucao na vrata to je bila ogromna sreća. Nije bilo nikakve bojazni, ja sam znala kojim putem treba ići, išla sam na pripreme za ono što vas očekuje kod čuvene sestre Mile u Narodni front koja je tada već 40 godina obučavala trudnice za ono što im predstoji. To je nešto što zaista preporučujem budućim mamama. Dakle postoji način da apsolutno spremni uđete u sve što vas očekuje.

Šta biste rekli kakva ste mama?
Mora da postoji red, rad i disciplina i ogromna ljubav. Kada sve to lepo iskombinujete dobijete mamu kakva sam ja.

Čemu učite sinove Marka i Dušana?
Naši sinovi vole da komentarišu sa nama segmente života iz kojih smo mi. Recimo, posao koji suprugov i moj posao je njima jako interesantan, pa dosta pričamo o oblacima, kakvi su, šta sa sobom nose, da li na osnovu njih možemo da pretpostavimo kakvo će vreme biti u narednih nekoliko sati, a uveče komenatrišemo zvezdano nebo i planete.

Gajite li otvoren odnos sa njima, da li vam poveravaju tajne ili neguju prisniji odnos sa ocem?
Moji sinovi se uglavnom poveravaju bakama i dekama, a ako imamo sreće to ponekada stigne i do nas. Ima naravno i momenata koji su mi mnogo dragi, kada mi se otvore i povere. Važno je da ništa ne skrivaju, ni dobro ni loše, jer ako otvoreno govore o svemu i najveći problemi će biti rešivi.

Razmišljate li o „ludim godinama” i pubertetu kroz koji sa decom prolaze roditelji?
Moj stariji sin Marko ima 14 godina i već je u toj fazi, ali moram da priznam da se i tu prisećam kakva sam ja bila u tom periodu - nespremna za duge, smirene razgovore. To odrastanje je burno, ali mi se čini da njega to ne drma u toj meri kako bi moglo. Oni imaju neke sfere interesovanja, svoje hobije, društva u kojima čini mi se ne dangube i korisno troše svoje slobodno vreme, zbog čega sam veoma zadovoljna.

Šta ih u ovom periodu života najviše interesuje?
Kako je moj suprug pilot, dečaci su mnogo vremena proveli u kokpitu aviona. Verujem da malo ko sa svojih 10, odnosno 14 godina ima toliko sati leta. Sa druge strane, oni su odlazili i kod mene u redakciju, videli su kako sve to funkcioniše, kada putujemo snimamo i reportaže koje posle emitujem na RTS i praktično su deo tima. Ko ima sklonosti ka čemu ne bih previše da sudim, ali mislim da mlađi sin ima glumačkog dara, scenski nastup mu je u krvi, dok je stariji egzaktniji i ne propušta detalje, i mislim da je to važno za posao kojim se njegov tata bavi.

Poznato je deca uče od svojih roditelja, ali postoji li nešto čemu su vas deca naučila vas?
Moram da kažem da sam počela da igram tenis zahvaljujući njima. Kada su oni počeli da treniraju i ja sam ušla u taj sport jer sam zahvaljujući njima prepoznala da je to nešto, lepo, korisno i zdravo. Kao dete sam svirala gitaru, što sam vremenom zapostavila, a moj mlađi sin je posvećen muzici i ja zaista uživam slušajući kako on svirucka. Stariji sin prednjači u istraživačkim potrebama, pa me često iznenadi nekim novim informacijama i saznanjima, zbog čega sam izuzetno srećna.

Živite u carstvu muškaraca, da li vam suprug i sinovi u svemu udovoljavaju?
Iako sam kao devojka maštala o tome da imam ćerku, ali ova kombinacija je čista desetka. Izuzetno se dobro razumem sa mojim momcima i baš mi prija što sam jedna među njima. Oni su tu da pomognu u nabavci i kućnim poslovima u trenutku kada mama ne može nešto da podigne ili dohvati, uvek su tu i pravi su kavaljeri, a imali su i od koga da uče.

Uputite savet budućim mamama.
Moram da krenem od vrlo baznih stvari, prvo mama treba da želi bebu, a kada se ona rodi mama treba da doji bebu, jer se na taj način najbolje ostvaruje prisni kontakt sa detetom. To nije moja filozofija, nisam ja to izmislila, ali sam osetila koliko je ta prisnost sa bebom neophodna za kasnije odrastanje. Takođe, razgovarajte sa svojom decom, imajte vremena da ih saslušate, nemojte da vam kućni poslovi budu preči od toga. Neka sačeka tamio neka šerpa na šporetu, nije to preče od onoga što dete u tom trenutku želi da vam ispriča. Pokušajte da našete slobodnog vremena i da ga što kvalitetnije provedete sa svojom porodicom, to su trenuci koji se pamte i tu se pune baterije za sve ono što vas u životu čeka.

Milica Prelević
Foto: Press RTS N. Pavlović