Broj 276
Početna > Lepi i zdravi > Sprečite temperaturni šok

Hrana koja hladi

Sprečite temperaturni šok

Kad temperatura pređe 30 podeljak, nutricionisti upozoravaju da navike u ishrani moraju da se menjaju. Ovo je vreme za laku hranu koja osvežava

Dolazi leto, temperature rastu i važno je da nas hrana koju unesemo, osim što nas zasiti, pomalo i rashladi. Evo kakvi bi trebalo da budu principi letnje ishrane.

Povrće koje prija

Sa sezonskim povrćem ne možete da preterate. Ono svakodnevno mora da se nađe na vašem jelovniku, kako sirovo, tako i kuvano. To je zato što povrće osvežava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Ono je pravi rudnik mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci koje su od neprocenjivog značaja za očuvanje zdravlja i lepog izgleda.

Tikvice i zelena salata
U namirnice koje će nas zaista rashladiti, iako same nisu hladne, po tradicionalnoj medicini spadaju spadaju jagode, jabuke, kruške i šljive; povrće poput letnje dinje, brokolija, karfiola, zatim kukuruz, pa zelena salata, krastavac, tikvice, paprike babure, rotkvice i rotkve, repe, klice žitarica i mahunarki i gljive. Voće umerenog klimatskog pojasa - jabuke, kruške, bobičavo boće (jagode, maline, kupine...) ima takođe rashlađujući efekat, ali još veći rashlađujući efekat ima tropsko ili južno voće (limun, pomorandža, banana...) pa je pravo vreme da se ono konzumira upravo leto, a ne zima, kako se to kod nas obično praktikuje....

Rashlađuju i začini
Još jedna stvar koja nam pomaže da se rashladimo jesu začini. Uopšte nije slučajno što narodi toplih regiona imaju običaj da jedu prilično začinjenu hranu. Pogotovo ljuta hrana povećava znojenje tela, pa se telo hladi isparavanjem. Ona takođe izaziva aktiviranje hormona iz klase endorfina (tzv. hormoni sreće), od kojih vam postaje prijatno, pa zaboravljate na dosadnu vrućinu.

Čaj od ječma
Čaj od ječma preporučuje makrobiotika kao izuzetno dobar rashlađivač. Pravi se tako što se ječam preprži, samelje, i potom skuva kao čaj. U japanskim restoranima gosta obično prvo posluže čajem od ječma, koji se pije topao ili mlak.

Gorka kafa
Tradicionalna medicina savetuje da jedna hladna gorka kafa može pomoći kod izuzetno jakih reakcija na toplotu kao što su jake vrtoglavice, napad migrene, krvarenje iz nosa, mučnina sa željom za povraćanjem, iznenadna malaksalost i slabost u nogama (1 kašičica jabukovog sirćeta u kafi pojačaće njen efekat).

Dozvoljena i testenina

Testenina i pirinač su dozvoljeni, ali samo pod uslovom da ih jedete uz lagane umake i maslinovo ulje ili sa prilogom od povrća. Riba i meso (po mogućstvu belo) takođe su dozvoljeni, ali pripremljeni na što jednostavniji način: kuvani na pari, bareni, na roštilju...

Ne zaboravite jogurt

Bez obzira da li je napravljen od obranog ili punomasnog mleka, da li je manje ili više kiseo, sa voćem ili običan, jogurt je pravi lek. Blagotvorno deluje na crevnu floru, podstiče izbacivanje toksina i osvežava na velikim vrućinama.

Ž.M.