Broj 275
Početna > Lepi i zdravi > Uživancija na točkovima

Sportovi na otvorenom

Uživancija na točkovima

Ako vašeg sinčića oduševljava bicikl, a ćerkicu roleri, lepi sunčani dani su idealno vreme da ih naučite da ovladaju vožnjom. Fizijatri ističu da su upravo takvi vidovi rekreacije na otvorenom, izuzetno blagotvorni za pravilan rast i razvoj mališana.

Roleri
Trogodišnjaci su već dovoljno spremni da stanu na rolere, a petogodišnjaci su već pravi mali majstori vožnje. Ukoliko dete rano počne da uči da vozi stručnjaci savetuju da to rade na rolerima sa tri stepena brzine okretnja točkova. Preporučuje se da budu broj veći od broja cipela koje dete nosi. U rolerima nožica mora da bude stabilna, zglob fiksiran, i čarapice su obavezne.Vožnja rolera razvija koordinaciju pokreta, osećaj za ravnotežu i adaptaciju na brzu promenu težišta. Zbog ujednačenih pokreta, ravnomerno oblikuje nožne i ručne mišiće.

Bicikl
Dok neka deca nauče da voze bicikl već sa tri godine, druga savladaju vožnju tek sa deset godina. Pravila nema. Preporučljivo je da prvi bicikl bude trotočkaš. Na njemu će dete lako da nauči da okreće pedale i upravlja volanom. Kada će mu uspeti da održi ravnotežu na biciklu sa dva točka zavisi od njegove spremnosti da se oslobodi straha od pada. Vožnja bicikla razvija čitav koštano-mišićni sistem, koordinaciju pokreta i spretnosti, opažanja i ravnoteže. Stiče se navika i potreba za kretanjem.
Pravila za bezbednu vožnju
* Uvek kupujte tricikl ili bicikl po meri deteta, a nikako veći
* Bicikl na dva točka dete treba da nauči da vozi kad je razvojno spremno (5-7 godina)
* Zbog vidljivosti, pri kupovini bicikla prednost dajte fluorescentnim bojama
* Navikavajte dete na vožnju bicikla i rolera sa šlemom i štitnicima
 kako bi se zaštitili od eventualnih povreda

 

D. R.