Broj 275
Početna > Lepi i zdravi > Sladoled za raspoloženje

Ledene poslastice

Sladoled za raspoloženje

Ko može da mu odoli u toplim prolećnim danima, kad je tako hladan, sladak, osvežavajući, sa čokoladom, vanilom, raznim voćnim ukusima

Iako sručnjaci tvrde da je konzumiranje sladoleda bolje zimi nego leti, zbog temperaturne razlike između tela i spoljne sredine, retki su oni koji mogu da mu odole u ovim toplim, prolećnim danima.
-Sladoled je namirnica velike nutritivne vrednosti, relativno bogata energijom, sadrži oko 5% proteina, izvor je kalcijuma i fosfora. Ima različitu kalorijsku vrednost što zavisi od masnoća. Voćni sladoledi imaju nižu energetsku vrednost, ali su bogatiji vitaminima. Delimo ih na mlečne i kremaste sladolede,
vodene i voćne deserte kao i sladolede za dijabetičare- kaže Milka Raičević nutricionista.  

Istine i zablude

Prema njenim rečima pogrešno je mišljenje da sladoled izaziva upale grla i krajnika. Deci se daje i neposredno posle operacije krajnika, što je još jedan dokaz više da ne izaziva upale. Može da zamijeni užinu i utiče na dobro raspoloženje. Ali, ne treba ga jesti na brzinu, u njemu treba uživati i to u malim količinama koje se polako tope u ustima.

Vanila
Sladoled od vanile je klasika među vrstama sladoleda i već godinama je jedan od najpopularnijih. Podjednako ga obožavaju deca i odrasli.

Čokolada
Čokolada je podjednako popularna kao i vanila. Ali za razliku od nje, postoje brojne vrste čokoladnog sladoleda. Klasični, gorki, s dodacima čokoladnih mrvica, karamela, orašastih plodova...
 
Orah, pistaći, lešnik, badem
Sladoled od orašastih plodova nije toliko popularan kao vanila ili čokolada ali ako vam se jednom svidi, htećete još. Ovakvi sladoledi se teško kombinuju s drugim vrstama, zbog toga ljubitelji oraha vole samo ovu vrstu sladoleda.

Banana
Čista banana ili u kombinaciji s čokoladom? U kojoj god kombinaciji bila ona je jednostavno prijatna našem nepcu. Ali ne voli svako sladoled od banane. Ona nije toliko popularna kao ostatak voćnih sladoleda kao što je na primer jagoda.

Straćatela
Straćatela je lukava – ona nije u potpunosti ni vanila ni čokolada. Verovatno je to i razlog njene popularnosti. Ako ništa ne moramo se odlučiti za samo jednu vrstu sladoleda – dobijemo dve u jednom. I naravno što veći komadi čokolade, to bolji sladoled.

Limun
Ne postoji sladoled koji je više osvežavajući za leto nego sladoled od limuna. Pomalo kiseli ukus ove poslastice pravi je izazov za naše nepce.
 

Kafa, karamela, punč
Oni koji vole ove ukuse uvek biraju ove ukuse. Kafa, karamela i punč za njih su ukusi bez konkurencije. Ljubitelji kafe su pragmatični, a takvi su i u ljubavi. Ne vole eksperimentisanje, a mogu se i naljutiti ako partner nešto novo i neobično predloži. Oni ljubav više vežu na intelektualnom nivou nego na erotskom.

Da li ste znali?

Stari zapisi navode kako sladoled originalno potiče iz Kine gde se mešao led sa mlekom i dobijala prva mešavina za koju možemo reći da je preteča današnjeg sladoleda. Prvi pravi sladoled u Europu doneli su Arapi, koji su za vreme svoje vladavine na Siciliji upoznali Italijane sa veštinom zamrzavanja sladoledne kreme. Čak su i stari Rimljani konzumirali poslasticu od mešavine leda, raznog voća i meda.

Najveća potrošnja u Evropi
Istraživanja su pokazala da se tokom godine u Evropi prosečno pojede 7,2 litra sladoleda po glavi stanovnika. Prednjače Norveška i Švedska čiji građani pojedu godišnje prosečno 15,2, odnosno 14 litara sladoleda po glavi stanovnika.
Prosečna godišnja potrošnja sladoleda u našoj zemlji je 2,1 litar po glavi stanovnika. To je skoro osam puta manje nego u Norveškoj. Poređenja radi u Hrvatskoj se u godišnje prosečno pojede 5,1 litar sladoleda, a u Sloveniji 4,7 litara.

Žaklina Milenković