Broj 275
Početna > Lepi i zdravi > Ne verujte doktoru Guglu

Oprezno sa internet dijagnozom

Ne verujte doktoru Guglu

Sve je više naših pacijenta koji uz pomoć Interneta sebi postalja dijagnozu i određuje terapiju, iako lekari upozoravaju da ovaj način lečenja može imati ozbiljne posledice

Priznajte koliko puta ste zbog nekog vašeg zdravstvenog problema  ili vama bliskih osoba, umesto odlaska kod lekara pokušali da na Internetu pronađete uzrok bolesti i lek. U poslednje vreme sve je veći broj onih koji pomoć stručnjaka zamenjuje onlajn- dijagnozama. U malom broju slučaja, međutim, postavljene dijagnoze su tačne, ali informacije na inetrenetu vrlo često su nedovoljno pouzdane. Lekari upozoravaju da ukoliko sami pretražujete uzroke bolesti na ovaj način, postavljate dijagnozu i određujete terapiju, može se dogoditi da još više pogoršate svoje stanje. Sa druge strane, ukoliko odlažete odlazak kod lekara, produžavate agoniju bolesti.

Pogrešne dijagnoze
Na osnovu nedavnog britanskog istraživanja, rak dojke je najčešće pogrešno dijagnostikovano oboljenje. Svaka četvrta osoba je sebi postavila dijagnozu i to pogrešnu, konsultujući dr Gugla. Učestvovalo je 1000 žena od kojih je petina zahvaljujući Internetu  „otkrila“ da boluje od neke teške bolesti i pokušalo da pronađe pravi lek , bilo u okviru zvanične ili alternativne medicine. Tri četvrtine ispitanica su priznale da su imale zdravstvene tegobe zbog  kojih im je bilo neprijatno da se povere prijateljima ili porodici, a petina je pošala da ih reši uz pomoć Interneta, umesto da se obrate lekaru.

Od raka do šizofrenije

Iako kod nas do sada nije urađeno slično istraživanje koje pokazuje u kom broju se konsultujemo sa Internetom kako bismo dijagnostikovali oboljenje, lekari i psiholozi tvrde da je sve češći ovaj vid savetovanja i u svakom slučaju, savetuju veliki oprez. -Svaka bolest ima veliki broj simptoma i čovek može sa istim simptomima da boluje od različitih bolesti. Studenti ma medicinskom fakultetu često u šali kažu da sa istim simptomima možeš da boluješ od raka do šizofrenije. Bitno je iskustvo stručnjaka da selektuje simtome i postavi pravu dijagnozu jer nešto što je za pacijenta veliki simtom za određeno obolenje ne mora da bude vodeći. Velika je vrednost informasanja jer čovek koji zna šta tačno traži i potraži stručne medicinske sajtove, može o tome da pročita mnoge značajne podatke, ali je velika opasnost uključivanje na forume jer svako ko nije stručan, daje mišljenje o bolesti, dijagnozi i terapiji što može da bude jako opasno- kaže dr Mima Fazlagić.  

Žene najčešće guglaju
Iako se većina lekara i psihologa sleže sa ovim mišljenjem, paksa potvrđuje da sve više onih koji izbegavaju da se obrate za stručnu pomoć lekaru.  Pri čemu su žene te koje najčešće  ukucavaju svoje simptome bolesti kod Dr.Gugla, kako bi na najbrži način saznale šta im fali. Kako često simptome pogrešno protumače, tako se i pogrešno leče.

Od nesanice do glavobolje

Nesanice, strahovi i glavobolje i ginekološki problemi su najčešći razlozi zbog kojih žene traže pomoć Interneta. Razloge zašto pribegavaju online-samodijagnostikovanju objašnjavaju jednostavno: duga čekanja kod doktora, a nekad i na sam termin. Razlog su i osećaji nelagodnosti prema doktorima, naročito kada se radi o lečenju polnih bolesti. Na kraju, još jedan zanimljiv podatak, tek jedna od 20 žena odlazi kod doktora tek posle dugogodišnjih briga o tome, da iza određenih simtoma može postojati ozbiljna bolest.

Žaklina Milenković