Broj 275
Početna > Lepi i zdravi > Injekcija optimizma

Kontrola stresa

Injekcija optimizma

Bavljenje nekim sportom ili rekreacijom posle stresnog dana na poslu je najbolji način opuštanja

Brz tempo života, more obaveza na poslu i kod kuće, trka za karijerom i borba za egzistenciju mnoge slome u nekom trenutku, baci ih u očaj i depresiju. Primarijus, doktor Gorana Isailović kaže da život pun situacija koje u čoveku izazivaju jak emocionalni doživljaj može da ugrozi psiho-fizičku stabilnost svakog pojedinca.
-    U stanju stresa luči se velika količina hormona adrenalina neposredno u krvotok, zbog čega, naprimer, dolazi do povećanja brzine i jačine otkucaja srca, porasta krvnog pritiska i temperature tela, jačeg tonusa mišića, te ubrzavanje procesa disanja. Iako je izlučivanje adrenalina u mnogim posebno opasnim i kriznim situacijama, korisno, pošto omogućava ispravno reagovanje i očuvanje fizičkog ili psihičkog integriteta čoveka, dugotrajna i intenzivna izloženost stresu može imati izuzetno negativno dejstvo- objašnjava dr Isailović.

I koža trpi
Među najčešćim telesnim pokazateljima stresnog stanja su lupanje srca, glavobolja, ubrzano disanje, sveopšti umor, titranje očiju, mučnina, problemi sa želucem, napetost u mišićima, znojenje ruku ili stopala, povišena temperatura tela, hladne ruke ili stopala, drhtanje ruku, različiti tikovi...Između ostalog stres negativno utiče na imunološki sistem čoveka i čini ga podložnijim različitim bolestima.
-    Stres se, s pravom optužuje i za mnoge kožne bolesti kao što je herpes i neurodermatitis, kao i različite alergije. Može da prouzrokuje glavobolju, bolesti bubrega, organa za varenje pa čak i upalu očiju - naglašava dr Isailović.

Recept za dobro raspoloženje
Stručnjaci savetuju da razvijete sposobnost razumevanja sopstvenih osećanja, pravilnog izražavanja emocija, sposobnost suočavanja sa stresom na zdrav način i sposobnost uživanja u životu bez obzira na povremena razočarenja i frustracije.
-    Zauzmite se za sebe jačajući svoje samopouzdanje na način da postanete svesni i svojih pozitivnih i negativnih strana. Naućite da kažete ''ne''u slučaju da vas drugi opterećuju obavezama kojima ne možete ili ne želite da udovoljite. Svakodnevno odvojite bar pola sata za opuštanje u miru i tišini bez mogućnosti ometanja. Razgradite stres fizičkom aktivnošću koja bez sumnje predstavlja jedan od najboljih naćinasprečavanja i kontrole stresa. Zdravo se hranite i pijte dosta vode- savetuje dr Isailović.

Brži od depresije
*prepoznajte kada vaša osećanja utiču na vaše telo
* pravilno izražavajte svoje potrebe, osećanja i stavove
* koristite humor da prevaziđete negativne misli i situacije
* pišite dnevnik
* pružajte i primajte puno zagrljaja
* budite optimista-verujte u sebe i svoje sposobnosti

 

D. Rodić