Broj 274
Početna > Zanimljivosti > Velika matura

Saveti šminkera - Dragana Lukić

Velika matura

I dok lagano odbrojavate dane do noći za pamćenje, u glavi odvijate film i sklapate idealnu odevnu kombinaciju i frizuru, nedostaje još samo pravi odabir šminke da sve bude savršeno. Ono što će odrediti tip šminkanja svakako će biti odeća koju ćete nositi te večeri, pa bilo da se vodite bojama ili stilom haljine, sve mora biti dobro uklopljeno. Pokazaću vam jedan od predloga koji je prilagođen gotovo svima, elegantan ali dovoljno efektan da nikoga ne ostavi ravnodušnim.

- Moj savet je da pre samog šminkanja uradite blagi piling lica. Tako ćete ukloniti sve odumrle ćelije i vašoj koži dati neophodnu svežinu i blistavost. Nakon toga nanesite hidratantu kremu i sačekajte da je koža upije. Kako biste obezbedili što dužu postojanost podloge na licu koristite krem pudere koje ćete zatim fiksirati malom količinom kompaktnog pudera. Rumenilom u rozikastoj boji naglasite jagodice.

- Svetlucavu pastelno rozikastu senku nanesite na ceo gornji kapak, a zatim osenčite prevoj gornjeg kapka koristeći tamniju mat senku koja će oku dati dubinu. Za to možete koristiti neku od boja iz palete zemljanih tonova. Tom istom bojom osenčite i donji kapak.

- Nakon toga izvucite crni krejon duž celog gornjeg kapka ali nemojte izvlačiti tzv. špic nego liniju završite na samom kraju oka kako biste stvorili efekat krupnijeg oka. Taj efekat dodatno će pojačati bez olovka naneta na unutrašnji deo donjeg kapka.

- I na samom kraju dolaze veštačke trepavice koje nanosimo nakon što smo sopstvene najpre uvili uvijačem za trepavice. Vodite računa da ne preterate s trepavicama, uvek birajte one od prirodne dlake. Takođe, pazite da one ne budu preguste ili predugačke za vaše oči. Nakon što ste ih stavili, nanesite maskaru kako na gornje tako i na donje trepavice.

- Za usne važi isto pravilo, najpre piling pa balsam, zatim olovka i nakon toga karmin. Naravno, možete koristiti i sjajeve, koji su praktični za eventualne popravke u toku večeri. Boju uskladite sa ostalim delom šminke.

Ipak, ne dozvolite da vas želja za savršenim izgledom toliko optereti da zaboravite da je ključna stvar večeri dobro raspoloženje i dobar provod, jer za deset godina mature sigurno nećete prepričavati kako ste tada izgledali, nego kako ste se proveli.

Model: Tamara Rajkov, Foto: www. red-bed. com