Broj 274
Početna > Planeta > Pesimista po pitanju braka

Selma Ergeč

Pesimista po pitanju braka

Turska glumica Selma Ergeč koja u seriji „Sulejman Veličanstveni" igra sultaniju Hatidže nedavno je, prema pisanju turskih medija, otpočela strasnu ljubavnu vezu sa kolegom Okanom Jalabikom koji tumači ulogu Ibrahim-paše

Selma je rođena 1. novembra 1978. u Nemačkoj, kao prvo od troje dece u mešovitom braku Turčina i Nemice, lekara i medicinske sestre. Bila je radoznalo i aktivno dete pa je išla na časove plesa, baleta, jahanja i slikarstva. Sa 15 godina otišla je u Englesku da uči jezik, a sa 18 se vraća u Nemačku gde upisuje studije medicine. Posle tri godine odustaje od medicine i upisuje psihologiju, ali ni to nije završila. Otišla je u Istanbul da stažira, pošto je verovala da je stažiranje u Turskoj zabavnije nego u Nemačkoj. Kad se stažiranje završilo, odlučila je da ostane još šest meseci, ali se nakon toga nije vraćala u Nemačku. „Imam divnu porodicu koja me je oduvek učila samostalnosti. Sigurna u njihovu ljubav, s lakoćom sam donosila odluke da promenim mesto boravka", kaže lepa glumica kojoj je u životu bilo potrebno više uzbuđenja nego što medicina može da joj pruži. Visoka i markantna, Selma se oprobala i kao manekenka, a prvu veću ulogu imala je 2007. u filmu Magla i noć. Tokom snimanja ludo se zaljubila u sedamnaest godina starijeg pozorišnog i filmskog glumca Ugura Polata. Turski mediji brujali su o njihovoj vezi, a onda se saznalo da je lepa glumica udata, ali ništa više se nije znalo o tome, pa čak ni to ko joj je suprug. Zbog ljubavi prema Uguru, Selma je okončala brak, dok je njen partner raskinuo svoju dugogodišnju vezu. Iako su se zajedno pojavljivali na premijerama i raznim događajima, nijedno od njih dvoje nikada nije ni reč progovorilo o intimi. Jedino što je glumica rekla javno jeste da je sa Ugurom veoma srećna. Ipak, ta sreća trajala je samo dve godine.

Sultanija Hatidže

Veliku popularnost donela joj je serija Asi u kojoj igra Defne Kozdžuoglu, sestru glavne junakinje, a publiku je osvojila i ulogom u seriji Sulejman Veličanstveni. Kada su je novinari upitali kako je dobila ulogu sultanije Hatidže, rekla je: „Dugo sam želela da igram sa Halitom, koga veoma poštujem kao glumca. Pozvala sam njegovog agenta i pitala ga na kom projektu je trenutno angažovan, a on mi je rekao da se priprema za ulogu Sulejmana. Odmah sam poželela da i ja budem deo tog projekta. Dobila sam scenario na čitanje, a iako sam rešila da više ne igram melanholične i ćutljive žene, ipak me je privukao lik sultanije. Kod nje mi se posebno dopalo što se vremenom pretvara u ratobornu i hrabru osobu. Uvek sam smatrala da su ćutljivi ljudi najopasniji, a upravo takva je i ona. Iako je puna ljubavi, pravedna i nežna, ne može da bude potpuno čista i nevina kada se oko nje dešavaju skandali i intrige. Pored toga, posebno mi se dopala ljubav između Ibrahim-paše i nje. Nema žene na svetu koja ne želi veliku ljubav i muškarca koji će je gledati zaljubljenim očima", rekla je o svojoj ulozi i dodala: „Da mogu da biram, za brata bih odabrala Halita Ergenča: on je najdivniji čovek s kojim sam radila i nije čudo što ga svi obožavaju. I sa slomljenom nogom svaki dan je bio na setu, širio je pozitivnu atmosferu i ništa mu nije bilo teško. ”

Razapeta između Gandija i Šanela
Glumica je pravi poliglota - govori engleski, francuski, nemački, italijanski i turski jezik. U slobodno vreme bavi se jahanjem i modernim plesom, svira violinu, a vežba i tekvondo. Od trinaeste godine je vegetarijanka, a da se odrekne mesa i ribe, presudili su dokumentarci o pravom licu mesne industrije i užasnim uslovima u kojima se gaje životinje. „Negde u tom periodu počela sam da se interesujem za etiku i filozofiju, čitala sam Kanta i po ceo dan razmišljala šta je moralno i ispravno, a šta nije. Tada sam donela odluku da izbacim meso i ribu s jelovnika. Moji roditelji su poludeli, a otac me i danas svaki put nutka ribom ili mesom kad smo zajedno za stolom", rekla je u jednom intervjuu i dodala da retko kuva, kao i da se hrani katastrofalno i da živi na sladoledu, čokoladi i pahuljicama. Iako je godinama vegetarijanka i izučava istočnjačku filozofiju, Selma priznaje da ne može da odoli kupovini. „Prava sam kupoholičarka, luda sam za modom, što je u velikom sudaru s mojom spiritualnom stranom. Stalno sam razapeta između Gandija i Šanela”. Jedino ne voli da se šminka, jer se tada oseća stranoj sebi.

Ljubav sa Okanom
O svom intimnom životu nerado govori, ali spremno iznosi mišljenje o braku: „Brak je najčudnija stvar na svetu. Zaljubljeni ste, između vas postoje snažne emocije, a onda odete u državnu instituciju i tražite da vam daju papir kao potvrdu te ljubavi. Pre braka se svako jutro budite sa mišlju 'danas želim da budem sa voljenom osobom', a u braku mislite 'danas ne želim ovu osobu pored sebe, ali šta da radim, u braku smo'. Postoje i druge stvari na koje treba misliti. Jer, osoba koja se svako jutro budi pored vas nije svakog dana ista. Jednog dana je sasvim razumete, a sledećeg nikako. Ja sam pesimista po pitanju braka.” Naučila je i da ne treba imati previše planova i snova za budućnost, jer nikada ne zna šta će joj ona doneti, ali je spremna da ide kuda je život odnese. „Ne znam šta je ljubav, ali uvek znam kada mi se dogodi”, rekla je nedavno, a po svemu sudeći, izgleda da joj se ljubav i dogodila. Naime, turski mediji uveliko bruje o strasnoj romansi Selme i Okana Jalabika, koji u seriji Sulejman Veličanstveni glumi Ibrahim-pašu. Poznato je da oboje kriju intimu, ali kako pričaju njihove kolege sa seta, oni su nedavno otpočeli ljubavnu vezu, a trenutno koriste svaku priliku da se osame i uživaju u svojoj romansi.

Pripremila: M. P.