Broj 274
Početna > Lepi i zdravi > Neven za zdrave vene

Fitoterapija u medicini

Neven za zdrave vene

U terapiji proširenih vena sve češće se primenjuju biljni gelovi. Posebno blagotvorno dejstvo pokazala je kombinacija ekstrakta divljeg kestena i nevena koja ublažava tegobe i smanjuje osećaj umora u nogama

Fitoterapija se pokazala izuzetno delotvornom u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja, što je preporučuje kao terapiju izbora. Obuhvata sve vrste lekovitog bilja - od onog sa snažnim delovanjem do blago delotvornih. Savremena fitoterapija je izašla iz faze čarobnjaštva. U njoj postoji niz prirodnih proizvoda koje su nauka i zvanična medicina prihvatile i uspešno ih koriste u sprečavanju i terapiji proširenih vena.

Problemi sa cirkulacijom

- Toplo vreme pogoduje širenju krvnih sudova, tako da se svakom lekaru opšte prakse u letnjem periodu dnevno u proseku obrati i po dva do tri pacijenta dnevno s problemima cirkulacije ili proširenih vena. Kod pojave oboljenja preporučuje se izbegavanje dugog stajanja i sedenja, povećane fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, smanjenje telesne mase, korekcija poremećaja kao što su ravna stopala. U slučajevima izrazitog proširenja vena savetuje se upotreba elastičnih kompresivnih čarapa ili operacija kako bi se sprečile komplikacije bolesti, među koje spada i embolija - kaže doktorka Javorka Delić, šef odeljenja za prevenciju i lečenje oboljenja perifernog krvotoka u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti.

Moć divljeg kestena

Ekstrakt divljeg kestena sadrži smešu saponskih izomera, koja ojačava i očvršćuje venske krvne sudove i smanjuje njihovu propustljivost dok se ekstrakt cveta nevena odlikuje najvišom koncentracijom aktivnih materija (faradiolesteri i karotenoidi), koje doprinose ozdravljenju i regeneraciji krvnih sudova.
- Divlji kesten se već vekovima upotrebljava kod kardiovaskularnih problema, dok neven predstavlja biljku s mnogobrojnim korisnim efektima na zdravlje. Deluje protiv zapaljenja, antivirusno i zaustavlja razmnožavanje bakterija. Količina lekovitih sastojaka u biljkama zavisi od uslova u kojima su odgajane. Zbog toga je najvažnije u primeni lekovitih biljaka, odabrati pravu koncentraciju estrakta za lečenje pojedinih oboljenja i poštovati najviše standarde prilikom stvaranja čistoće ekstrakta - objašnjava profesor dr Radiša Jančić, biolog i botaničar.

Zdravstveni i estetski problem
Statistika pokazuje da više od 50 odsto ljudi u Srbiji boluje od neke forme proširenih venskih kapilara, što predstavlja značajan zdravstveni i estetski problem. Najčešće nastaje kao rezultat delovanja naslednih faktora, gojaznosti, hormonalnog disbalansa, starijeg životnog doba i kardiovaskularnih oboljenja.

Dragana Rodić