Broj 274
Početna > Putovanja > Mesta gde su se i kraljevi odmarali

Banje Srbije

Mesta gde su se i kraljevi odmarali

Domaći banjski centri spremno dočekuju početak nove turističke sezone. Pored bogate ponude hotelskog i pansionskog smeštaja, gostima su namenjeni velnes programi i brojne izletničke ture

Ljubitelji banja, zdravog vazduha i prijatnog odmora uveliko su popunili hotele i pansione, čemu posebno doprinose povoljne cene smeštaja u predsezoni. Pored uslova za lečenje, banje nude i mnogobrojne uslove za izletnički turizam.

Vrnjačka banja
Kažu da Vrnjačku banju najbolje možete doživeti u romantičnoj šetnji od Mosta ljubavi kroz Vrnjački park, istim stazama kojima su nekada prolazili naši poznati pisci, pesnici, glumci... Nekada mondensko odmaralište, u kojem su vile imali ministri, generali, industrijalci, sve više se okreće mlađoj klijenteli i postaje poznato po koncertima, festivalima i karnevalu.

Velnes programi
Na produžene vikend i velnes programe dolaze uglavnom mlađi turisti, porodični ljudi da se rekreiraju i oslobode stresa. Za njih se ovde već godinama organizuju muzički festivali, koncerti poznatih pevača, a centralna manifestacija je „Vrnjački karneval" koji poseti preko 300.000 gostiju. Poznate su i „Vrnjačke kulturne svečanosti" koje se održavaju pod geslom „100 dana - 100 priredbi". Neke od kulturnih priredbi, koncerti i izložbe, organizuju se u impresivnom letnjikovcu generala Jovana Belimarkovića, namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića. Podignut je na padini iznad toplog izvora, građen je po uzoru na severnoitalijansko-poljske dvorce tog vremena, a u njemu se danas nalazi Zavičajni muzej.

Putevi vina
Okolina Vrnjačke banje takođe je zanimljiva. Za samo jedan dan mogu se posetiti manastiri Studenica, Žiča, Ljubostinja, Crkva Lazarica. Za poklonike božanskog pića organizuju se „vinske ture" do Župe Aleksandrovačke, a ljubiteljima planine na raspolaganju su šetnje i sakupljanje šumskih plodova na Goču, 11 kilometra od centra grada.

Sedam izvora
Vrnjačka banja ima sedam poznatih izvora mineralnih voda - Topla voda, Snežnik, Slatina, Beli izvor, Jezero, Borjak i Vrnjačko vrelo. Vode sa ovih izvora leče bolesti gastrointestinalnog trakta, gušterače, jetre, bubrega i mokraćnih puteva, kardiovaskularne bolesti...

Sokobanja
Smeštena u jugoistočnoj Srbiji, u podnožju planine Ozren, Sokobanja je okružena sa četiri strane, sa severa je planina Rtanj sa istoka planina Devica, s juga je planina Ozren i sa zapada Bukovik. Banjom protiče i reka Moravica od koje je i nastalo Bovansko jezero, bogato ribom. Zbog idealne nadmorske visine (400 m) i umereno-kontinentalne klime s velikom koncentracijom negativnih jona (anjona), Sokobanja spada u red vazdušnih banja i idealna je za lečenje plućnih bolesti, kao što su astma, bronhitis, tuberkuloza...

Okolina Soko grada

U Sokobanji se organizuju i brojne manifestacije: „Prva harmonika Srbije", umetničke kolonije „Sokograd", „Banjsko kulturno leto". Ljubiteljima izletničkog turizma preporučuje se poseta srednjovekovnim gradovima - Soko gradu i Vrmdžanskom gradu.

Prolom banja
Banja je prepoznatljiva po Prolom vodi, po koju svake godine dođe stotine hiljada posetilaca. Turisti nikako ne zaobilaze ni Đavolju varoš, koja je u neposrednoj blizini. Turistička organizacija Kuršumlije očekuje da će tokom predstojeće prolećne i letnje sezone u Prolom banji boraviti oko 50.000 turista, a da će približno isti broj njih posetiti i Đavolju varoš.

Svetsko čudo prirode
Za posetu Đavoljoj varoši, koja je bila nominovana za jedno od sedam svetskih čuda prirode, i ove godine vlada veliko interesovanje stranih gostiju, najviše iz Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji dolaze u grupama preko turističkih agencija. U Prolom banji je sve spremno za početak nove sezone, a cene će ostati na prošlogodišnjem nivou, tako je cena boravka u maju i junu 2.600 dinara. U upravi AD Planinka kažu da će tokom ove sezone za goste hotela više puta nedeljno biti organizovani izleti u pratnji banjskog vodiča do Đavolje varoši, Crkve Lazarice i Lukovske banje.

Banja Koviljača
Sunčano i toplo majsko sunce doprinelo je da posećenost turističkog centra u Podrinju, banje Koviljače bude znatno veća nego ranijih godina. Gosti su pretežno iz Srbije - iz Beograda, Šapca, Valjeva, Obrenovca i Novog Sada, a ređe posetioci iz Republike Srpske. Bogata ponuda izletničkih tura razlog je sve veće posete mlađih turista.

Banja Selters
Banja Selters kraj Mladenovca sve više pažnje posvećuje zdravstvenom turizmu. Gostima su na raspolaganju bazen, sauna, kade za tople kupke i podvodnu masažu, kao i ostali terapijski kapaciteti.
Posebno je atraktivan vikend program, kada gosti mogu da koriste sve sadržaje po pristupačnim cenama. U blizini su manastir Pavlovac, zadužbinski kompleks u Topoli i na Oplencu.

Ovčar banja

Planinski vazduh Zlatibora privlači mnogobrojne posetioce u Ovčar banju, koja se nalazi na svega 15 minuta vožnje od Čačka. Pravi je izbor za ljubitelje lova, ribolova i planinarenja, jer obiluje bogatim rastinjem. Uz banju je Ovčarsko-kablarska klisura i dva veštačka jezera. Idealna je za lečenje reumatskih oboljenja i posledica preloma kostiju.

Zvonačka banja
Lagodan odmor uz umerenu rekreaciju karakterističan je za banju koja se nalazi na oko 300 kilometara jugoistočno od Beograda. Kako ima obeležje klimatskog mesta i smeštena je na specifičnoj ruži vetrova, najviše je posećuju bolesnici koji pate od povišenog krvnog pritiska, ali i nervnih bolesti. Posetioci mogu da uživaju u dva bazena s mineralnom vodom. Manastir Paganovo, koji se nalazi u blizini, uvršten je u svetsku kulturnu baštinu.

Bukovička banja
Centar Aranđelovca može da se pohvali mestom za intenzivno lečenje, koje posećuju hronični bolesnici. Bukovička banja poznata je po nekoliko mineralnih hladnih izvorišta. Oni koji su u potrazi za lekom, ali i mnogobrojni turisti, svakodnevno odlaze na terapije lekovitom glinom, kojom ovo područje obiluje. Iako banja ima dosta zelenila i mesta za odmor, posetioci mogu da uživaju i u obilasku grada i njegovih znamenitosti.

Žaklina Milenković