Broj 274
Početna > Lepi i zdravi > Mali putnik

Putovanje s bebom

Mali putnik

Pre odlaska na odmor malu decu treba pripremiti nekoliko dana ranije kako bi putovanje proteklo bez problema. Najbolje je da beba putuje avionom

Sve više novopečenih roditelja trudi se da sa svojim mališanima odmor započnu već u proleće ili na samom početku leta kako bi dete lakše podnelo velike vrućine i put do određene destinacije. Oni čiji su naslednici još uvek vrlo mali razmišljaju kojim prevoznim sredstvom je najbolje krenuti, a da dete ne trpi. Doktorka Mirjana Mićović, specijalista pedijatrije Doma zdravlja Stari grad, kaže da je za bebe do šest meseci jedini prihvatljiv način putovanja avionom ili automobilom.

Za kratko vreme na pravom mestu
- Što se putovanja tiče, idealno bi bilo da na odmor s bebom krenete avionom, jer tako najbrže stižete do željenog mesta. Međutim, ako ne postoji takva mogućnost, druga opcija koja dolazi u obzir je putovanje kolima, zato što možete da stanete kada je to potrebno, da se beba nadiše vazduha, napoji, presvuče... Sve druge varijante putovanja su nepreporučljive za bebe koje nisu napunile bar šest meseci - kaže dr Mićović.

Obavezno pojenje bebe vodom

Stručnjaci objašnjavaju da je mališanima potrebno više tečnosti u toku dana nego što je to slučaj sa odraslima.
- Ono što je najvažnije i neophodno poneti na putovanje jeste dovoljna količina vode da bi beba u toku puta mogla da se poji. Tako će se izbeći mogućnost dehidracije, koja se vrlo često događa u toku putovanja. Mladi roditelji ne smeju da porede svoj organizam sa organizmom bebe, jer sasvim maloj deci treba mnogo više vode nego odraslima i potrebno je stalno im nuditi neku tečnost. Moram napomenuti da je usled dehidracije moguća povišena telesna temperatura. Ako roditelji primete da se i posle pojenja vodom temperatura ne spušta, obavezan je pregled kod lekara - objašnjava naša sagovornica.

Moguće komplikacije
S pripremom deteta za putovanje potrebno je početi nekoliko dana pre polaska kako bi se izbegla mogućnost eventualne infekcije i temperature, ali i alergijskih reakcija na sunce ili od uboda insekata.
- Isto tako, još pre polaska treba misliti na pojavu infekcije i temperature. Još jedna od komplikacija koja se često javlja neposredno posle putovanju jesu prolivi. Zbog promene sredine i pijaće vode uobičajeno je da dete dobije dijareju. Zato prtljag treba da sadrži i probiotike, koje će roditelji početi da daju bebi već dva-tri dana pre puta, u toku putovanja, sve vreme boravka na odmoru, ali i nekoliko dana po povratku. Proliv je opasan kod beba, jer za vrlo kratko vreme može da izazove dehidraciju, pogotovo u letnjem periodu. Alergijske reakcije takođe mogu da se jave, najčešće od uboda insekata, pa je dobro imati i neki lek protiv alergije ili ako je suviše mala beba, obavezno javiti se lekaru jer je način lečenja znatno drugačiji nego kada beba napuni šest meseci - naglašava dr Mićović.

Saveti za bezbrižan put

- Treba poneti dosta vode da ne bi došlo do dehidracije.
- Za bebe do šest meseci, jedini prihvatljiv način putovanja je avionom ili automobilom.
- Ako se putuje kolima, potrebno je praviti manje pauze da se beba odmori.
- Bebe često dobijaju proliv na putovanju, pa je potrebno poneti probiotik.

Dragana Rodić