Broj 273
Početna > Planeta > Okrutni paša miljenik žena

Okan Jalabik

Okrutni paša miljenik žena

Iako u seriji Sulejman Veličanstveni tumači lik surovog Ibrahima, glumac Okan Jalabik tvrdi da je privatno povučen i pomalo stidljiv, sa čim se ipak ne bi složile žene čija je srca slomio

Okan Jalabik rođen je 13. decembra 1978. u Istanbulu. Od malih nogu sanjao je da postane glumac, a već sa šesnaest godina počeo je da dobija prve uloge u turskom pozorištu da bi 1997. upisao Fakultet dramskih umetnosti u Istanbulu. Televizijski debi imao je četiri godine kasnije u mini-seriji Ljubavi, ljubavi, a popularnost je stekao 2006. kao Nedždet u seriji Seti se, draga. Ipak, uloga Ibrahim-paše u seriji Sulejman Veličanstveni donela mu je slavu o kakvoj je mogao samo da sanja. Osim što je osvojio ženska srca, nove ponude za posao počele su samo da pristižu, pa je za dva meseca dobio ponudu da igra u čak devet filmova! Za ulogu okrutnog Ibrahima, Okan je na početku dobijao 4.500 evra po epizodi, ali pošto je shvatio da ne može da se pojavljuje do samog kraja serije, jer su ga za vreme Sulejmanove vladavine ubili janičari postavio je uslov producentima - ili da ostane do kraja projekta ili da mu povećaju honorar. I dobio je 8.000 evra po epizodi! Na povećanje njegovog honorara uticalo je i to što je postao miljenik ženskog dela publike.

Ibrahim-paša
Na pitanje novinara kako bi opisao odnos između Sulejmana i Ibrahim-paše, Jalabik je rekao: „Paša je deo Sulejmanove duše mada su oni u isto vreme i neprijatelji na neki način. Priroda njihove interakcije je dinamična i gledaoci nikada nisu potpuno sigurni u kakvom su odnosu”. Okan je često isticao i nežniju stranu njegovog lika pa je, između ostalog, rekao da se ljubav između sultanije Hatidže i paše danas retko sreće u stvarnosti. „Njihova ljubav je romantična i iskrena. U svakom smislu posebna. Ibrahim je negde duboko osećajan čovek iako to ne pokazuje često”. Saradnja s kolegama, impresivna scenografija i zanimljivi kostimi, zauvek će ostati u njegovom sećanju. „Scenario je bio zaista originalan, a snimanje je za mene predstavljalo pravo uživanje. Voleo bih da učestvujem u još takvih projekata", rekao je u jednom intervjuu i dodao da se studiozno pripremao za svoju ulogu. Osim jahanja i mačevanja, naučio je i da svira violinu i flautu, a pola godine učio je i pet jezika. U intervjuu za jedan turski list otkrio je da je blizak prijatelj sa glumcem Halitom Ergenčom, koji tumači glavnu ulogu. „Halit i ja smo se upoznali devedesetih godina, kada smo zajedno igrali u jednoj seriji i od tada se družimo. On je veoma draga osoba i žao mi je što nekada ne možemo češće da se viđamo jer obojica imamo obaveza”.

Nema sreće sa ženama

I dok rado govori o svojim projektima i novim ulogama, Okan ne voli mnogo da priča o privatnom životu, što posebno nervira tursku štampu koja je željna senzacija i skandala. Tako su pisali da je 2003. godine bio u vezi s koleginicom Gamze Ozčelik, ali je ta ljubav bila kratkog daha. Glumica je čak jednom u trenutku besa ljutito rekla novinarima da je njihova veza završena, da ne razgovara sa Okanom i da ne želi više nikada da je pitaju ništa o njemu. Dve godine kasnije bio je u vezi s koleginicom Begum Birgoren, s kojom je snimao film Sve što poželiš koja ga je ostavila kada se zaljubila u glumca Džansela Elčina. I njegova sledeća veza doživela je krah. Iako je bio veren s koleginicom Hande Soral, a čak su pripremali i venčanje, u decembru prošle godine Okan ju je ostavio, a i ona je besno naredila novinarima da je ne pitaju za njega jer ne postoji više u njenom životu. „Ne volim mnogo da izlazim. Više volim da provedem mirno veče kod kuće, sa prijateljima ili dragom osobom. Volim muziku i fotografiju. U tome uživam", otkrio je šta voli da radi u slobodno vreme i dodao da u životu nije imao mnogo sreće sa ženama. „U stvarnosti sam potpuno drugačiji od Ibrahim-paše. Vrlo sam povučen i stidljiv”.


Hurem mu je došla glave

Ibrahim-paša je rođen u Grčkoj, u blizini grada Parge na obali Jonskog mora, a otuda i njegovo drugo ime - Pargalija. Kao dečak doveden je u službu princa Sulejmana, a vremenom je postao njegova desna ruka i čovek od poverenja. Na položaju velikog vezira bio je 13 godina, a ubijen je u martu 1536. godine. Pretpostavlja se da je njegovo ubistvo naredila sultanija Hurem. Naime, paša je u borbi oko prestola bio na strani Sulejmanovog prvog sina, princa Mustafe, što Hurem nije mogla da mu oprosti. Ubijena su i njegova deca, a veliki deo imovine je konfiskovan.

Pripremila: M. P.