Broj 273
Početna > Lepi i zdravi > Koren života

Žen-šen

Koren života

Uzimanje žen-šena može koristiti svima, bez obzira na starost i pol, dobar je i za lečenje bolesti i kao preventiva

Lekovita biljka rasprostranjena u istočnim i centralnim delovima Azije, gde je nazivaju čudotvornim korenom, tradicionalni je psihofizički tonik i stimulans. Koristi se kao opšti tonik, sredstvo za povećanje otpornosti organizma prema raznim stresnim situacijama i bolestima. Kineski lekari nazivaju koren ove biljke „korenom života". Tvrde da usporava proces starenja, čuva i vraća telesnu i mentalnu snagu. Žen-šen uspešno normalizuje funkcije organizma poremećene usled stresa. Podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod muškaraca i otklanja mušku impotenciju.

Lekovita svojstva
Povoljno deluje na malokrvnost, upalne bolesti zglobova, smetnje pri varenju, otklanja nesanicu, umor i smetnje u cirkulaciji te sprečava hipoglikemiju (manjak šećera u krvi). Posebno pomaže u potpunom iskorišćavanju vitamina i mineralnih materija u organizmu. Bez vitamina i minerala organizam ne može da preradi i pretvori u energiju šećer i masti, odnosno belančevine u nužne gradivne materije.

Reguliše pritisak
Potrebno je upozoriti na jednu karakteristiku žen-šena: niske doze povećavaju, dok visoke doze snižavaju krvni pritisak! Važno je znati i da je dovoljno delotvoran oblik ekstrakta žen-šena u obliku tableta ili kapsula, a najdelotvorniji je u obliku tinktura - ekstrakta. Preparati žen-šena u pravilu se uzimaju na prazan želudac, s mnogo tečnosti.

Preporučuje se:
- sportistima i onima koji obavljaju teške fizičke poslove
- obolelima od bronhitisa, astme, artritisa, raznih zapaljenja i infekcije kandidom
- nakon zračenja i hemoterapije
- malokrvnim osobama i onima sa slabom cirkulacijom
- osobama s poremećenim varenjem
- protiv nesanice, depresije, hroničnog umora
- za opštu vitalnost, čišćenje i detoksikaciju

J. R.