Broj 273
Početna > Lepi i zdravi > Kada bol prene iz sna

Grčevi u mišićima

Kada bol prene iz sna

Intenzivan i nepodnošljiv bol traje obično nekoliko sekundi. Grčevi najčešće pogađaju ljude starijih godina, trudnice i sportiste i uglavnom noću tokom spavanja ili danju za vreme sportskih aktivnosti

Kada grč stisne bilo koji mišić na telu, mnogi vide zvezdice pred očima od bola, a ima i onih kojima istog trena pripadne muka. Doktorka Bojana Božović, lekarka opšte medicine, kaže da se nevoljne kontrakcije mišićnih vlakana najčešće javljaju noću i mogu biti posledica preteranog vežbanja, dehidracije, kao i gubitka minerala usled nedovoljnog unosa u organizam putem ishrane.
- Grčevi su bolne kontrakcije mišićnih vlakana, koje mogu zahvatiti bilo koji deo tela, ali najčešće pogađaju muskulaturu donjih ekstremiteta (mišiće nogu, potkolenice, listove, stopala...). Obično traju manje od minuta, u retkim slučajevima i duže od 15 minuta. Praćeni su bolovima velikog intenziteta. Najčešće se javljaju iznenada, noću, kada jak bol prekida jak bol - kaže dr Božović.

Ne preterivati s treningom
Grč „hvata" i tokom vežbanja ili ubrzo posle prestanka fizičke aktivnosti. Lekari ističu da je to pravi pokazatelj da telu fali tečnost ili je došlo do nagomilavanja mlečne kiseline u mišićima zbog prekomernog treniranja.
- Pravi uzrok njihovog nastanka danas je i medicinski utvrđen, pa je dokazano da se koncentracija elektrolita u krvi, kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum, izrazito smanjuje gubljenjem telesne tečnosti putem znoja, kao i terapijskim korišćenjem diuretika. Sve to zajedno doprinosi nastanku naglih grčeva i bola u nogama - objašnjava naša sagovornica.

Koga sve pogađaju
Dobar deo starije populacije pati od grčeva, ali nisu pošteđene ni buduće mame i sportisti.
- Kod žena koje su u drugom stanju otežano se apsorbuje kalcijum koji dovodi do kontrakcije mišića, a zbog pritiska na matericu usporena je cirkulacija u nogama pa i to može biti uzrok pojave grčeva. Zbog toga im savetujemo da izbegavaju ležanje na leđima, već da zauzmu položaj na boku. Isto tako, ženama ne preporučujemo sedenje prekrštenih nogu, jer se tako usporava cirkulacija, a profesionalnim sportistima zbog napornih svakodnevnih treninga, višečasovnih mečeva i takmičenja savetujemo periode odmora ili bar kratkotrajne pauze tokom nedelje. Ukoliko se grčevi javljaju često i traju duže od jednog sata, potrebno je obratiti se svom lekaru radi otkrivanja uzroka - ističe dr Božović.

Kako ih izbeći?
Među mineralima čiji deficit izaziva grčeve svakako se izdvajaju magnezijum i kalcijum, zbog činjenice da se najčešće i najbrže izlučuju iz organizma. Kako bi se izbegle ove neprijatnosti, nutricionisti savetuju pre svega ishranu koja podrazumeva namirnice bogate kalcijumom, magnezijumom, kalijumom (susam, riba, banane, sveže voće i zeleno povrće, žitarice i nemasni mlečni proizvodi), dovoljan unos tečnosti tokom dana i umerenu fizičku aktivnost. Treba izbegavati preteranu upotrebu kafe i alkohola koji dovode do gubitka tečnosti i minerala u organizmu. Preporučuju se vežbe istezanja mišića tri puta dnevno, stavljanje tople obloge preko često zahvaćene muskulature 10-20 minuta pre odlaska na spavanje.

Prva pomoć
U trenutku kad se mišić zgrči do bola treba ispraviti nogu tako kao da se stopalom gura neki predmet od sebe, a čitavo stopalo savija prema telu. Prijaće topla kupka, blaga masaža ili da stavite termofor s toplom vodom na bolno mesto. Pomaže i pritisak kompletnom težinom tela na noge i lagano savijanje kolena. Kod grča u potkolenici, trebalo bi da istegnete nogu u sedećem položaju i da energično sa obe ruke povučete prednji deo stopala ka gornjem delu tela. Nogu držite u ovoj poziciji dok se intenzitet grča znatno ne smanji.

Krivci za pojavu grčeva
- problemi s metabolizmom
- bubrežne bolesti
- slaba cirkulacija
- prekomerna ili neredovna fizička aktivnost
- dehidratacija
- upotreba nekih lekova (diuretici)
- preterano pušenje, konzumiranje alkohola i kafe
- fibromijalgija, artritis
- povišena telesna temperatura (izaziva dehidrataciju)

Dragana Rodić